Facebook anklagas för att hjälpa regimledare
Klickfarmer och dödshot. Kambodjas oppositionspolitiker Sam Rainsy anklagar premiärminister Hun Sen för att använda Facebook som ett vapen inför valet i sommar. Nu stäms Facebook.
Sam Rainsy har tillsammans med sina advokater lämnat in en stämningsansökan mot Facebook i en federal domstol i Kalifornien, USA.
Oppositionspolitikern anklagar Kambodjas premiärminister Hun Sen för att missbruka sin ställning genom sociala medier inför valet i juli.
Domstolsärendet är ett av de första som inkluderar en statschefs användning av Facebook.
Sam Rainsy har i mer än 20 år kritiserat Hun Sen och var en av grundarna till landets oppositionsparti CNRP. Han har i flera omgångar levt i exil. Just nu bor han i Frankrike, efter anklagelser om förtal mot regimen.
I stämningsansökan som lämnats in till domstolen i Kalifornien står att läsa att premiärminister Hun Sen inför valet 2013 gjorde en egen Facebooksida och började köpa miljontals ”gilla-markeringar” från klickfarmer i Indien och Filippinerna.
Detta har sedan fortsatt. Men Hun Sen anklagas också för att använda Facebook för att rikta dödshot mot oppositionspolitiker, inklusive Sam Rainsy.
Premiärministern har idag drygt 9,4 miljoner följare på Facebook. När sajten Socialbakers.com gjorde en koll 2016 var inte ens hälften av alla hans följare registrerade i Kambodja.
”Vi hoppas att Facebook samarbetar med oss för att lägga fram bevis på att regimen manipulerar information”, säger Sam Rainsy i ett pressuttalande.
Advokat Richard Rogers på Global Diligence påpekar att Facebook till en början var till stor nytta för befolkningen i Kambodja för att söka information och nyheter.
”Men de senaste åren har plattformen utnyttjats och manipulerats av Kambodjas maktfullkomliga diktator”, säger Richard Rogers i ett uttalande.
Den demokratiska utvecklingen i Kambodja har länge varit i fritt fall. De senaste åren har oppositionspartier och fackföreningar förbjudits, aktiva medlemmar fängslas och regeringskritiska medier tvingats stänga.
Både USA och EU har hotat med sanktioner och så sent som i december beslutade Sverige att frysa allt bistånd till Kambodja, förutom stöd till utbildning och forskning.
Arbetet Global har sökt Facebook utan att få svar. Till amerikanska medier säger Facebooks talesperson Genevieve Grdina att hon inte kommenterar ett enskilt ärende men att det ligger i Facebooks intresse att undersöka allt som kan undergräva företagets förtroende.
Under tredje kvartalet 2017 var ungefär 13 procent av alla konton hos Facebook antingen falska konton eller dubletter.