”Alltid glad och serviceminded med många bollar i luften”.

Det är en klassisk fras från Arbetsförmedlingens utannonserade tjänster för dig utan akademisk bakgrund.

Gärna ska du ha 30 års erfarenhet fast du samtidigt förväntas vara 20 år.

Och vara beredd att sälja din tid för ett deltidskontrakt eller ett vikariat eller varför inte bara hoppa in när det behövs?

Jag var nyligen i ett köpcentrum. Jag skulle köpa diverse livsmedel och ta en titt i några av de andra butikerna och fönstershoppa.

Med många år på nacken inom service och försäljning lär man sig hur en butik är uppbyggd, och även vilka dess arbetare är.

Den påtagliga stressen som vuxit fram det senaste året med diverse hyvlingar av kontrakt, nedskärningar och så kallad ökad flexibilitet

Henrik W Pettersson

När man observerar dessa arbetsmyror. Alla har fått sin roll i hierarkin.

Den påtagliga stressen som vuxit fram det senaste året med diverse hyvlingar av kontrakt, nedskärningar och så kallad ökad flexibilitet.

De som sitter högst upp på las-listan börjar känna att det gungar när deras heltid är i fara trots att de kanske slitit i butiken de senaste 15 åren.

Den som står lägre i las-hierarkin har 30 timmar i veckan och jobbar extra på storhelgerna eller tar överblivna pass, jobbar allt mer effektivt för att inte riskera att få ett kontrakt med färre timmar och en ökad stress över att kunna betala lån eller hyra.

Sedan har du de som tar alla pass de kan få, som jobbar på allmän visstid, utan garantier för något, deltidsstämplar och söker jobb vid sidan av.

Det har inom servicesektorn blivit allmänt vedertaget att inte anställa på fulltidskontrakt.

Jag pratar med kollegor inom branschen, finns det heltider hos er?

Folk förvandlas till levande frågetecken när frågan ställs. Vad är en heltid? Existerar det ens? Det är bara chefen som har det.

”En heltid är det som finns inom industribranschen. Du jobbar måndag till fredag 7–16, 8 timmar per dag, 40 timmar per vecka, och tjänar bra”.

Folk förvandlas till levande frågetecken när frågan ställs. Vad är en heltid? Existerar det ens?

Henrik W Pettersson

Det är det generella svaret. Borde inte alla ha det så?

Lediga helger och en given period då du och alla dina kollegor har semester. Stämmer verkligen den bilden?

Jag har flera bekanta inom industrin som har precis samma situation och oro som våra serviceanställda, det börjar gunga. Det har varit tryggt länge, men nu börjar det svaja på riktigt.

Bemanningsföretag tar över, det ska vara lättare att göra sig av med folk.

Du måste jobba nätter för att få ihop till försörjningen och facken väljer att kompromissa i stället för att ta striden för heltid som en rättighet. Vi står med mössan i hand och stressen i vår vardag driver oss till sjukdom.

Våra kollegor inom servicebranschen är ansiktena utåt. Bakom fasaden på kassabiträdets ögon finns en skräck och en oro. Får jag ihop till hyran nästa månad?