Hamnkonflikter uppe i Arbetsdomstolen
Fyra rättsprocesser är på gång samtidigt. I dag möttes parterna i hamnkonflikten i Göteborg i Arbetsdomstolen.
Hamnarbetarförbundets företrädare fick sin fackliga tid indragen. Ett brott mot anställningsavtal och föreningsrätten, anser facket.
I dag måndag inleds huvudförhandlingar i Arbetsdomstolen mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals.
Efter år av konflikter och olika turer i Göteborgs hamn är det nu första gången de båda parterna möts i domstol, men det blir inte den sista.
Fyra rättsfall som alla kommit ur den infekterade situationen i Göteborgs hamn ska avgöras inom kort i Arbetsdomstolen.
Redan i slutet av förra året var det första ärendet uppe i Arbetsdomstolen, men det avgörs enbart på skriftliga handlingar.
Det målet gällde om arbetsgivarna gjort sig skyldig till förhandlingsvägran när Hamnarbetarförbundet stängdes ute från avtalsförhandlingarna förra våren. Domen ska meddelas i februari.
När nu parterna möts öga mot öga i domstolen har facket stämt APM Terminals bland annat för brott mot anställningsavtal och föreningsrättskränkning då avdelningens ordförande fått sin betalda fackliga tid indragen.
Enligt facket har arbetsgivaren även innehållit hans lön som ett påtryckningsmedel. Förhandlingarna väntas pågå i tre dagar.
– Trakasserierna av våra medlemmar och förtroendevalda på APM Terminals har fortsatt och eskalerat, så det ska bli skönt att den här processen kommer igång nu, säger Hamnarbetarförbundets förbundsordförande Eskil Rönér i en kommentar på förbundet hemsida.
Om två veckor är det sedan dags igen. Då möts parterna åter i Arbetsdomstolen.
Den gången är det arbetsgivaren som stämt 25 enskilda medlemmar i Hamnarbetarförbundet för olovlig stridsåtgärd.
Ytterligare en stämning har Hamnarbetarförbundet lämnat in till Arbetsdomstolen gällande arbetsgivaren APM Terminals.
Den handlar om vad facket anser vara en felaktig beräkning av anställningstiden vid uppsägningarna i hamnen förra året.
Samtidigt som fack och arbetsgivare möts i domstol har situationen i Göteborgs hamn fått större effekter på ett nationellt plan.
Som Arbetet tidigare berättat har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson öppnat för ändringar i konflikträtten, med anledning av hamnkonflikten.
I dag gick vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt ut och hotade att avbryta samarbetet med regeringen om konflikträtten ändras.
– Det är en mycket allvarlig varning till regeringen: lägg inte fram det här förslaget. Rör inte strejkrätten. Det vore en provokation. Använd inte den oansvariga lockouten i Göteborgs hamn som ett argument för att inskränka konflikträtten för Sveriges löntagare, sade Jonas Sjöstedt, vid en pressträff i riksdagen, uppger DN.