De fyra Allianspartierna reserverade sig i socialförsäkringsutskottet för ett återinförande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Den infördes av Alliansregeringen 2010 men avskaffades av nuvarande regering.

Sverigedemokraterna meddelade under torsdagen att de skulle stödja förslaget. Med röstsiffrorna 163 mot 152 antogs också förslaget, som innebär att riksdagen uppmanar regeringen i ett tillkännagivande att återkomma med ett lagförslag om att återinföra tidsgränsen.

– Vi anser att det behövs en tidsgräns i en väl fungerande sjukförsäkring. När den slopades så skedde det mot de flesta bedömare, som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vi varnade för konsekvenserna och nu ser vi att den långa sjukfrånvaron ökar kraftigt och snabbt, sade socialförsäkringsutskottets vice ordförande Johan Forssell (M) till TT.

– Det här är naturligtvis inte det enda vi föreslår men det är en viktig princip för att komma bort från de långa, passiva sjukskrivningarna där det aldrig görs en bedömning av arbetsförmågan. Sverige är det enda land i Europa som inte har en sådan här gräns, säger han.

Ansvarig minister, socialminister Annika Strandhäll (S) reagerade starkt på beskedet.

– Vi hade en bortre parentes mellan 2010 och 2014. Ulf Kristersson var då ansvarig för sjukförsäkringen. Sjuktalen ökade med 50 procent under de fyra åren. Samtidigt utförsäkrades 100 000 personer. Det här är ett slag i ansiktet på de människor som är sjuka.

Jag kommer att vara väldigt tydlig gentemot riksdagen, för det här är något vi har prövat med ganska förödande resultat som inte fungerar. De behöver förklara varför det behövs en bortre gräns i sjukförsäkringen, sade Strandhäll.

Även statsminister Stefan Löfven reagerade.

– Det förvånar mig inte ett dugg att Sverigedemokraterna gör detta. Det är ett parti som brukar tala om att det är viktigt att löntagare har bra villkor, men här visar de definitivt vad de står på för sida. Min principiella hållning är att vi inte hjälper någon genom att kasta ut dem ur sjukförsäkringen, sade han till journalister i Bryssel.

Owe Nilsson/TT