De extrema skattesänkningar som Donald Trump nu genomför är inte så udda som det kan tyckas.

Det är i stället en beprövad konservativ väg att montera ned välfärdssamhället. Även de svenska Moderaterna driver samma linje.

Visserligen är detta den största skattesänkningen sedan Ronald Reagans tid, men propagandan är densamma. Reformen påstås i slutänden gå med plus eftersom ekonomin tar fart med lägre skatter.

Detta händer dock aldrig, i stället slaktas välfärden.

Så skedde under Reagan och så skedde också under dåvarande finansminister Anders Borg (M) när jobbskatteavdragen infördes och välfärden utarmades.

Och så sker nu också under Trump.

Kongressens egen utredningstjänst har med ljus och lykta letat efter möjliga inkomster med reformen men tvingas konstatera att skattesänkningarna i stället kommer att öka USA:s budgetunderskott med cirka en biljon dollar (ett tusen miljarder dollar).

Det blir alltså den summa som den amerikanska välfärden kommer att slaktas med för att höginkomsttagare och företag ska få sänkt skatt.

Samtidigt fortsätter samma propaganda i Sverige: Alliansen vill sänka de svenska skatterna, det vill säga skära i välfärden, med sammanlagt över 100 miljarder kronor.