”En arbetsplikt för alla Vellingebor som saknar och söker arbete bör införas från den 1 Januari 2018.” Så skrev Liberalerna i Vellinge i ett uppmärksammat Facebookinlägg från i onsdags.

Partiet kopplar arbetsplikten till 100 så kallade extratjänster som partiet vill införa i kommunen och som man menar inte konkurrerar med den övriga arbetsmarknaden.

Inlägget har mött hård kritik, också från partikamrater. En förtroendevald liberal från Småland skriver ”Ni vill införa kommunalt slaveri? Hur lagligt är det?”.

En annan påpekar att det redan i dag finns krav på att ta jobberbjudanden om man går på socialbidrag.

När Arbetet når Vellingeliberalernas ordförande Henrik Thorsell tonar han ner utspelet. Han menar att det i själva verket är en pik mot kommunens majoritetsparti Moderaterna som vill införa något de kallar ”integrationsplikt”.

– Det är en skarp och tydlig kritik mot Moderaterna: Sluta tramsa, ta tag i er själva och erbjud väljarna ett arbete. Som ett svar till Moderaterna sa vi, nej det är mycket viktigare med en arbetsplikt. Då kan man tänka sig att det är någon skyldighet att ta vilket jobb som helst men det är inte det det handlar om. Det handlar om att vi som kommun måste ta vårt ansvar genom att erbjuda arbetstillfällen som inte finns i dag.

Kan inte väljare som går in på er Facebooksida tolka det som att ni vill tvinga arbetslösa att ta vilket jobb som helst?
– Jag förstår att man kan tolka det så. Men det här ska ses i ljuset av att Moderaterna lägger ett förslag som kallas för integrationsplikt.

Om man, som ni föreslår, skulle genomföra arbetsplikten den 1 januari 2018. Hur skulle det se ut konkret?
– Att man inrättar 100 extratjänster. Vi kan ju inte lägga oss i några arbetsrättsliga frågor, säger Henrik Thorsell och fortsätter:

– Man måste spetsa till saker och ting, så är det ju.