Glenn Bergström, vice ordförande på Volvo Verkstadsklubb i Göteborg

Tjänstemän hos er får jobba hemifrån, men hur påverkas de som jobbar i fabriken?
– Det är väldigt svårt att bygga bil hemifrån. Vi jobbar på som vanligt, vi gör 6 000 bilar i veckan, och det är avstängningar i trafiken i tre dagar, så stänga ner vill man ju inte göra.

Vad har man för rättigheter om man inte hinner i tid till arbetet?
– Det är din skyldighet som arbetstagare att ta dig till ditt arbete. Pratar man force majeur (oförutsägbara händelser, reds.anm.) är det inget man tagit höjd för i kollektivavtalet, mig veterligen.

Hur hanterar ni det om många inte hinner i tid, kan man få lön ändå?
– Det får vi prata om senare. Vi har redan haft diskussioner med företagsledningen och sagt att vi får lösa det i efterhand.

Vad tänker du om toppmötet och de frågor som lyfts där?
– Jag ska vara jätteärlig och säga att jag inte har några önskemål. Jag känner mig måttligt engagerad. Lite kritisk är jag till att toppmötet placerats i ett bostadsområde, där jag för övrigt bor själv.

Zarko Djurovic, ordförande på SKF Verkstadsklubb

Hur påverkas de som jobbar i fabriken av toppmötet?
– Produktionen rullar på som vanligt. Vi samtalade med företaget i förra veckan, men kom fram till att vi tror att det kommer funka. Det blir nog rätt enkelt att ta sig till Gamlestan. De som bor på Hisingen kan ha lite svårare att ta sig hit.

Vad har man för rättigheter om man inte hinner i tid till arbetet?
– Det finns inget som reglerar det, men vi jobbar lite annorlunda här på SKF. Oftast så löser vi såna saker, så vi tar det i efterhand i så fall. Jag tror inte företaget skulle ha något problem med att ge ersättning ändå, så funkade det under snökaoset för några år sedan.

Vad tänker du om toppmötet och de frågor som lyfts där?
– Våra trygghetssystem och en rättvis arbetsmarknad är jätteviktiga frågor som är aktuella för våra medlemmar. Och det är bra att man är här i Göteborg och för de diskussionerna. Men jag blir alltid lite orolig när jag tänker på vad som hände 2001 (Göteborgskravallerna, reds.anm.), så jag hoppas det inte blir våldsamt.

Hans Ekström, ordförande för Kommunals sektion på Sahlgrenska sjukhuset

Hur påverkas era medlemmar av toppmötet?
– Vi har individuella scheman och flextid så i första hand regleras det i flexramen som är mellan 20 och 40 minuter. I de flesta fall har arbetsgivaren en human inställning till oförutsedd sen ankomst. Vissa andra arbetsplatser, som vårdcentraler, nära toppmötet håller också stängt.

Har man rätt till lön om man inte hinner i tid till arbetet?
– Du har rätt till lön i de flesta fall om du är på väg till arbetet men inte kommer fram på grund av avspärrningar eller orsaker du inte rår för, förutsatt den anställde kontaktar arbetsgivaren. Arbetsgivaren avgör detta från fall till fall.

Vad tänker du om toppmötet och de frågor som lyfts där?
– Kommunal har i EU drivit de arbetsrättsliga frågorna för tillfälliga anställningar inom bärplockning. Även arbetssituationen för medlemmar inom assistansvård och hushållsnära tjänster är viktiga. Men flera av våra viktigaste frågor ligger nationellt, som undersköterskornas och vårdbiträdenas roll.