Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

– Vi utgör den katalanska republiken, som en självständig, suverän och demokratisk rättstat, sade den katalanska talmannen Carme Forcadell när hon läste högt ur det tiosidiga förslaget som röstades igenom i Barcelona vid klockan 15.30 i dag.

Den dramatiska omröstningen följde efter en intensiv debatt som slutade med att oppositionen lämnande lokalen i protest. En efter en gick de kvarvarande ledamöterna fram och lade sin röst. Hur de röstade hölls hemligt för att försvåra för åklagarmyndigheten som kommer att starta brottsutredningar mot separatisterna.

Röstsiffrorna blev 70 för, 10 emot och 2 blanka.

När de var räknade reste sig ledamöterna i lokalen och sjöng Kataloniens nationalsång ”Els segadors”, och avslutade med att ropa ”Visca Catalunya!” — ”Leve Katalonien!”.

Svaret från premiärminister Mariano Rajoy (PP) kom blixtsnabbt:

”Jag ber alla spanjorer att vara lugna. Rättstaten kommer att återinföra lagligheten i Katalonien. MR”, skriver han på Twitter.

Den spanska senaten godkände en halvtimme senare regeringens plan på att upphäva Kataloniens självstyre och ta kontrollen över regionen, skriver El País.

Förslaget till resolutionen lämnades in av den styrande separatistiska koalitionen Junts pel Sí (”Tillsammans för ja”) och stödpartiet CUP sedan regionpresidenten Carles Puigdemont i går avstått från att utlysa nyval.

– Jag var redo att utlysa val om garantier hade lämnats att det kunnas hållas under normala former. Inga sådana garantier finns i dag som berättigar att utlysa val till parlamentet, sade Carles Puigdemont i ett tv-sänt tal.

Katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont.

Parlamentet ger därmed regionregeringen i uppdrag att driva igenom lagen om övergång till en katalansk republik som stiftades inför folkomröstningen.

Samtidigt har senaten i Madrid — där regeringspartiet Partido Popular har majoritet — röstat om regeringens förslag om att använda sig av grundlagens artikel 155 för att ta kontrollen över Katalonien.

Artikel 155 är luddigt formulerad men ger centralregeringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen. Den första blir enligt Mariano Rajoy att avsätta regionpresidenten Carles Puigdemont och upplösa den katalanska regionregeringen samt parlamentet.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

Premiärministern — alltså Rajoy själv — blir den som styr regionen. Därefter ska nyval hållas inom sex månader.

– Det som hotar Katalonien är inte artikel 155 utan regionregeringens attityd, sade Mariano Rajoy.

Om Carles Puigdemont hade utlyst nyval skulle han inte bara ha trotsat sina tidigare uttalanden om att utropa självständighet, utan även lagen om folkomröstningen som regionparlamentet stiftat. Enligt den skulle självständighet utropas om det blev ett ja i den av författningsdomstolen förbjudna omröstningen den 1 oktober, vilket det blev.

Centralregeringen och den katalanska regionregeringen har därefter knappt haft någon dialog, då de inte varit överens om förutsättningarna för en sådan. Puigdemont vill att den ska vara kravlös — premiärminister Mariano Rajoy (PP) att regionpresidenten först ska backa från den utlovade självständighetsförklaringen.

Johannes Cleris/TT

 

Det här är Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16—25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.