– Vår stora grej är att analysera samtiden via popmusiken, säger Anna Charlotta Gunnarson, som tillsammans med Agneta Karlsson och David Silva nu ska göra ”stjärnglänsande infotainment”.

De tre radioprofilerna som ligger bakom det rosade radio- och tv-programmet Pop och politik tar nu konceptet vidare till scenen på sin Riksteaterturné.

De vill bjuda på anekdoter som sätter artister och låtar i nytt ljus och visar ett folkhem i förändring. Bredden blir stor med alltifrån Laleh och Karl Gerhard till Samir och Viktor.

Artister som har hamnat i skymundan lyfts fram. Publiken kommer att få möta folkkära artister på scen och även stämma upp i allsång.

Vad har pop och politik med varandra att göra?
– Det är det som är utgångspunkten för oss, att det finns starka band mellan dessa två. Exempelvis när det gäller vilka artister som får höras i en viss tid, säger David Silva.

Genus- och mångfalds-frågorna är viktiga för dem.

– Vår tes har alltid varit att det finns minst lika mycket politik i Siw Malmkvists schlagers från 60-talet som det finns i Hoola Bandoola Bands låtar, säger Agneta Karlsson.

Showen ska vara en mix mellan ”aha” och ”haha”, folkbildning och underhållning. Bland annat bjuder de på Alcazar-dans.

Och de har redan planer på en uppföljare. Men nästa gång tänker de inta Globen…

Fotnot: Allt du måste veta om pop har premiär den 20 oktober i Burträsk och sedan turné genom landet.