”Inte kul att äta här, men det funkar”
Agnes Mattsson äter lunch på 1,2 kvadratmeter golvyta.
Maten & Jobbet DEL 3. Agnes Mattsson drar upp vikbordet från väggen och fäster klaffen under bordsskivan.
Stolen och bordet får precis plats i det smala utrymmet bakom brödbutiken.
Enlig Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning ska en arbetstagare kunna äta under tillfredställande förhållanden.
Har man med sig egen matlåda ska man kunna äta den i ett avskilt rum. Det ska också finnas tillgång till kylskåp, vatten och uppvärmningsmöjligheter.
– Det är inte så kul att sitta här, men det funkar, säger Agnes Mattsson.
Hon äter ofta sin lunch snabbt och tittar lite i mobilen innan hon går ut i butiken igen.
1,2 kvadratmeter golvyta per matplats är det minsta som krävs enligt föreskrifterna. Så Agnes Mattssons lilla trånga matutrymme bryter egentligen inga arbetsmiljöregler.
Men hon tycker att det är undermåligt, särskilt om man ska jobba många år på en arbetsplats med litet och tråkigt matutrymme.
Hur ser din matplats ut?
• Sitter du trångt, är det mörkt, dammigt, eller bara väldigt tråkigt? Eller kanske jättefint?
Mejla en bild med ditt namn och en kort beskrivning till redaktionen@arbetet.se