Valets stora frågor
Arbetets redaktionschef om Arbetets bevakning inför valet om ett år och vad som inte går att publicera.
Det kom smygande uppåt landet. Det tog fart i Skåne och Blekinge. Sverigedemokraternas framfart gick att se redan i valet 2006.
Det året röstade 4 procent av LO:s medlemmar på partiet i riksdagsvalet. Drygt tio år senare uppger 19 procent av de så kallade arbetarväljarna att SD är det parti som attraherar dem mest.
Inom arbetarrörelsen märks en stigande oro. ”Vi måste besegra fascismen. Det är det viktigaste vi har framför oss”, förklarade nyligen LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Hans företrädare, Wanja Lundby-Wedin, slog larm redan efter valet 2006. Trots det har LO och Socialdemokraterna inte lyckats förhindra överströmningen till SD.
Och nu är Sverigedemokraternas inbrytningar i traditionellt socialdemokratiska grupper – rent valstrategiskt – arbetarrörelsens största utmaning.
Med ett år kvar till valet har Arbetet rest till industristaden Borlänge för att syna utmaningen i sömmarna.
Fram växer en bild där fackliga företrädare har svårt att svara på frågan hur SD ska tacklas
Vi har talat med LO-folk – och sverigedemokrater. Fram växer en bild där fackliga företrädare har svårt att svara på frågan hur SD ska tacklas.
Arbetets politikreporter Martina Frisk fick höra både främlingsfientliga och rent rasistiska kommentarer. Det finns uppenbarligen få spärrar för vad som kan sägas.
Mycket går inte att publicera. Därför återger vi bara en enda av kommentarerna: ”De slår ihjäl människor som de slår ihjäl en fluga”. De orden säger tillräckligt om de stämningar som finns i delar av väljarkåren.
Under det kommande valåret kommer Arbetets redaktion att skriva mer om vilka utmaningar partierna står inför och vilka val väljarna måste göra.
Men fram för allt kommer vi att med vår redaktionella policy i ryggen – med ledorden trovärdig, saklig och opartisk – att granska regeringens politik på arbetsmarknadsområdet. Och oppositionens.
Vi ska skriva om de sjuka och de arbetslösa. Om de nyanländas situation – och de arbetandes.
Om arbetslöshetsförsäkring, arbetsrätt och arbetstider.
Vi kommer att få fullt upp.