Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

I början av augusti gick Kenya till val som urartade i massiva protester från oppositionen. Vid valet förlorade 23 guvernörer sina poster vilket gör att det guvernörsråd som måste godkänna kraven från de strejkande sjuksköterskorna ännu inte är på plats.

Enligt tidningen The Star sker kanske inte detta förrän i september vilket betyder att sjuksköterskestrejken kan pågå ytterligare en månad.

Under sommaren har vissa regioner och dess guvernörer betalat ut löner till strejkande sjuksköterskor, trots att det finns ett statligt krav på att hålla inne lönerna tills dess att strejken är avblåst.

Sjuksköterskeförbundets (KNUN) ordförande Maurice Opetu säger till The Star att strejken fortgår tills dess att det nya guvernörsrådet meddelar hur det vill gå vidare med sina samtal om det kollektivavtal för åren 2017-2021 som förbundet slöt tillsammans med landets regionchefer i våras.

Fackförbundet KNUN har även uppmanat president Uhuru Kenyatta att ingripa för att lösa dödläget, rapporterar nyhetskanalen KBC.