Efter flera veckors debatt röstade senaten på onsdagen för ett ramverk inom vilket Emmanuel Macrons regering ska anta ett knippe arbetsmarknadslagar genom presidentorder. Ramlagen hade dessförinnan seglat igenom nationalförsamlingen, där Macrons mittenparti har stor majoritet.

Att avreglera den franska arbetsmarknaden och pressa ned den, med europeiska mått, höga arbetslösheten var mittenpolitikern Macrons främsta löfte i vårens valkampanj.

Bland de planerade lagändringarna finns att arbetsgivare och arbetstagare ska förhandla på företagsnivå i stället för på branschnivå, att banta ned de många olika forumen för fackliga förhandlingar inom företag till ett enda, att införa tak för kompensation vid uppsägning samt höja arbetslöshetsersättningen.

Flera tidigare försök till arbetsmarknadsreformer har strandat. Det traditionellt sett militanta fackförbundet CGT har kallat till generalstrejk den 12 september. Arbetsgivarförbundet har däremot välkomnat förändringarna, som kommer att antas genom presidentorder i september.