Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Knivdådet inträffade i sydligaste Norge vid 17.30-tiden på onsdagen. Även 23-åringen knivskars inne i matbutiken Coop Obs, som ligger i ett köpcenter i Kristiansand, men det skedde inte på samma ställe i lokalen.

Båda de knivskurna var vid medvetande när de fördes till sjukhus, men 17-åringen avled några timmar senare.

En 15-årig flicka har gripits som misstänkt för knivattackerna. Hon greps i en annan del av köpcentret, tolv minuter efter det första larmet.

Polisen uppgav på torsdagen att tillståndet är kritiskt för 23-åringen. Hon har flugits till Ullevåls sjukhus i Oslo för operation.

Enligt polisen hade 15-åringen tidigare på dagen rymt från en institution för ungdomsvård på Sørlandet, Norges sydkust. Hon har enligt polisen en problemfylld bakgrund. I köpcentret ska hon ha hotat även väktare, annan personal och kunder.

Förhören med den 15-åriga flickan avbröts på onsdagskvällen, och hon har förts över till barn- och ungdomspsykiatrin i Arendal.

Några få personer blev vittnen till dådet. Polisen söker fler personer som kan ha andra upplysningar att tillföra. Så vitt man kunnat finna hittills kände 15-åringen och de två kvinnorna i butiken inte varandra.

Vittnen har sett 15-åringen fatta tag i en kniv vid en sushirestaurang, men det är inte klarlagt om det var den hon använde som vapen.

Läkare och apoteksanställda, som fanns på plats i köpcentret, försökte hjälpa de två knivskurna innan de fördes till sjukhus, rapporterar lokala medier.

Köpcentret evakuerades i samband med larmet. Kommunen och 17-åringens arbetsgivare har enligt norska radion bildat en krisgrupp.

I slutet av 2016 bevittnade Kristiansand ett dubbelmord, då en 16-åring knivhögg en 14-årig pojke och en kvinna i 50-årsåldern på en skola. Den 16-årige pojken dömdes till minst sju års förvaring, vilket är en möjlighet som finns i norsk lag.