Vid ett möte på torsdag eftermiddag meddelade miljöföretaget RenoNorden att de sopgubbar som gick ut i vild strejk i går kommer att avskedas. Avskeden gäller från det att de anställda får dem med posten.

– Vi är väldigt förvånade. De sparkar oss redan på grund av en nyckelinventering. Löneförhandlingar hade vi inte ens kommit in på, säger Jan Spanedal, en av de sparkade sophämtarna, samtidigt som han städar ur sitt skåp.

Reno Norden överlade under morgonen med Transport, som inte stöder den vilda strejken, men däremot står bakom sopgubbarnas motstånd mot den nyckelinventering som Reno Norden vill göra. Efter beskedet om avsked har företaget inte lämnat några kommentarer. Erik Riste, pressansvarig vid Reno Norden, hänvisar till ett kommande pressmeddelande.

Kunskapen om hur man tar sig in i soprummen i Stockholm ser sophämtarna som sin unika yrkeskunskap, och att arbetsgivaren nu vill ta över den ser de som ett sätt att försvaga de anställda inför förhandlingar om lön och andra villkor.

Sopstrejken i Stockholm

Nycklar låser läget i vild strejk

Nyheter

– Det tar ett år att lära sig nycklarna, det är som ett gesällbrev, säger Jan Spanedal.

Vilken nyckel som går till vilket soprum låter som en smal yrkeskunskap. Kan man inte bara märka nycklarna?
– Det går inte. Då skulle ju en tappad nyckelknippa bli en guldgruva för tjuvar, uteliggare och andra, svarar Jan Spanedal.

– Att hitta i soprummen i Stockholm är en speciell kunskap, det är olika fasadluckor, sopkaruseller och skrubbar på varje ställe.

Enligt Jan Spanedal har RenoNorden arbetat hela dagen med att rekrytera nya sophämtare. Men att lära sig jobbet tar tid.

– Jag har arbetat i elva år, men skulle inte kunna köra i någon annans trakt. Fatta vad det här betyder för Stockholm! Omkring 70 sopbilar kommer inte iväg som de ska, säger Jan Spanedal, som tycker synd om restauranger och andra som nu riskerar att drunkna i sopor.

RenoNorden, som nyligen vann en upphandling av sophämtningen i stora delar av Stockholm, vill inte ha kvar det lönesystem som sophämtarna i Stockholm har haft i många år – ett slags prestationslön där den anställde själv väljer om han vill arbeta mycket och tjäna mer, eller hämta sopor i ett mindre område och tjäna mindre.

Att gå över till månadslön blir i praktiken en lönesänkning.

Sopstrejken i Stockholm

Sophämtare i vild strejk

Nyheter

Enligt de anställda råkar sopgubbar med prestationslön ut för färre skador och krockar och känner sig mindre stressade än de som har månadslön, eftersom de kan påverka jobbet själva.

– Med månadslön belönas den som arbetar snabbt bara med fler gator, säger Jan Spanedal. RenoNorden är ute efter att sänka våra löner så att vi inte tjänar mer än en kassörska på Lidl.