Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Läskfrossan vet ibland inga gränser. Som när mamman i West Virginia, USA, matar fyraåringen med två liter Mountain Dew varje dag. En snorgrön, koffeinhaltig dryck med överdriven sockermängd.


Eller när chefen på stället där jag volontärjobbade i Oregon började varje morgon med att hälla tre Pepsiburkar i en gigantisk plastmugg med sugrör som hon sedan drack efter frukost. När vi sedan käkade lunch på någon snabbmatsrestaurang lyste hennes ögon när hon fick ”refill”.

Påtår är gratis!

Över hela USA syns socioekonomiska effekter på befolkningens hälsa. Rika äter raw food, betalar 12 dollar för en färskpressad rödbetsjuice och har personliga tränare. Fattiga sliter med låglönejobb, har ingen lyxig sjukfärskring, och äter snabbmat eller konserver.

När jag beställde en sallad i Ohio, under mina år i landet, fick jag in en skål friterade bollar.

– Det är blomkål inuti, blev svaret på frågan om beställningen.

Parallellen mellan utbildning och hälsa skär mellan delstater och områden. Det talas om matöknar, food deserts, som breder ut sig över landet. I öknarna bor människor som har försämrad tillgång till butiker som säljer nyttiga livsmedel. De blir beroende av fet och kaloririk kost från bensinmackar och snabbmatsrestauranger, med diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar som följd.

Men även på Manhattan i New York är det svårt för många invånare att äta rätt. På sommarloven brukar vissa skolor hålla öppet och servera lunch till eleverna. Risken finns annars att de inte får något i magen. En augustidag träffade jag en lågstadieelev som mumsade på fisk och drack mjölk. Vad skulle hon äta om hon inte kom hit på dagarna?

– Hon skulle få nån chokladkaka eller nötbar, svarade mamman.

Den försämrade levnadslängden i USA beror på många faktorer där mat spelar en huvudroll.

Politikerna älskar också att lägga sig i. När New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg förbjöd läskedrycker större än 4,7 deciliter och tvingade snabbmatsrestauranger att skriva ut kaloriintag, svarade en av de fetaste delstaterna i landet, Mississippi med att lägga ett förbud mot ovan nämnda förbud (!).

Nya jordbruksministern Sonny Perdue basunerade nyligen ut “Make School Meals Great Again”. USA har bestämt sig för att minska kraven på andelen fullkorn och natrium. Och snart ska mjölk med jordgubbs- och chokladsmak återigen serveras i statliga skolor.

Läs också – Ökade hälsoklyftor slår hårt i USA