Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

FN-experterna Zaida Catalán och amerikanen Michael Sharp var på uppdrag i kongolesiska Kasai-provinsen i mitten av mars för att undersöka brott mot internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter inom ramen för FN:s säkerhetsråds sanktioner mot Kongo-Kinshasa när de blev bortförda och mördade av okända personer.

Människorättsgrupper har uttryckt misstankar om att det är kongolesiska styrkor som har utfört morden.

Budskapet från Kongo för drygt en vecka sedan var att de hade lagt ned sin utredning, att de hade hittat de två som var skyldiga. Men det nya budet är att de fortsätter med sin utredning, enligt FN-ambassadören Carl Skau.

Så det var inte de skyldiga som de hittade?

– Det kan inte jag svara på. Men var vi vad noga med var att vi vill ha hela historien utredd och vi känner inte att vi är där ännu.

Carl Skau på svenska FN-kommissionen i New York. Foto: Linda Flood

Carl Skau berättar att det finns tre spår kring utredningen. Det första är utredningen som USA, Sverige och Kongo håller på med, och där USA och Sverige samarbetar väldigt nära.

Det andra är att FN har tillsatt en granskningsnämnd som bland annat består av före detta FN-tjänstemän som är experter på säkerhet. De ska samla in information och kartlägga exakt vad som hände men också dra slutsatser och se om det finns lärdomar att dra inför framtiden.

Det tredje spåret, som tillkom förra veckan, är att Sverige nu genom säkerhetsrådet ber om ytterligare stöd från FN till de pågående utredningarna.
– Vi har bett generalsekreteraren att titta på detta, men det är inte helt juridiskt enkelt. För oss handlar det om att reda ut vad som har hänt och att de skyldiga ställs inför rätta och att vi naturligtvis gör atllt som är möjligt för att undvika liknande situationer i framtiden.

Enligt New York Times hade Zaida Catalán och hennes medarbetare tränats för lite för ett uppdrag i en farlig miljö. Bland annat reste Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp i så kallade ”no-go-zoner” och utan eskort från FN, skriver tidningen. Både FN och Cataláns och Sharps familjer har tillbakavisat denna bild.

Ser ni över hur det ser ut för övriga experter som befinner sig på uppdrag av FN på farliga områden?

–  Det utgår jag ifrån. FN har varit på den här frågan från första dagen och följt detta rigoröst, samtidigt finns det säkerligen lärdomar att dra för att undvika att något liknande händer igen, säger Carl Skau.