Nytt byggavtal ett skäl att sträcka på sig
Sex år kan tyckas vara lite lång kvalifikationstid för full lön. Och byggbranschen skulle nog klara högre löneökningar. Men överlag är de byggnadsarbetare Arbetet talat med nöjda med sitt nya avtal.
– Jag är nöjd, säger Mattias Jansson, skyddsombud med flera fackliga uppdrag på Skanska.
Han lyfter fram bland annat att man satsat på städarnas löner. Det har gått en vecka sedan det nya byggavtalet undertecknades.
– Sveriges byggnadsarbetare kan sträcka på sig i dag, sa Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin då.
Det är just vad Mattias Jansson gör denna tidiga morgon på Sergels torg i centrala Stockholm. Till tonerna av Living next door to Alice tänjer han ut kroppen tillsammans med fler Skanska-anställda.
Men det är inte för att fira avtalet, utan för att Skanska har ”Safety Week” och uppmärksammar hälsa bland annat med denna gemensamma stretch.
Efteråt har Mattias Jansson nära till jobbet. Han jobbar med nytt tätskikt just på och runt Sergels torg. Hans kollega, lagbasen Tony Eklund, ska något kvarter längre bort för att fortsätta med inredningen i nya kontorslokaler. Men först hinner han byta några ord om det nya avtalet.
– Bäst är pensionsgrejen, säger Tony Eklund.
Han syftar på att extra pensionsavsättningar på sammanlagt en procent ska börja göras under avtalsperioden, men framför allt på att de pensionspengarna ska betalas in även för dem som är under 25 år. För övrig avtalspension gäller en åldersgräns.
Han välkomnar också regeln om att sex år ska ge rätt till full lön även om man saknar yrkesbevis. Mattias Jansson tycker däremot att sex år är en väl lång kvalifikationstid.
Han får medhåll av Kurt Linderson, koncernfacklig ordförande på Skanska.
– Det skulle ha varit tre år och med utarbetade kontrollmetoder. Men inriktningen är bra, säger han på telefon.
Dagen innan stretchingen på Sergels torg faller snön över Sollentuna norr om Stockholm när Thomas Nordling på NCC tar rast. Laget har armerat klart inför gjutningen på vägbrobygget.
– Det låter bra det mesta, säger han om avtalet.
Också han lyfter fram att även yngre kollegor nu får del av pensionsavsättningar. Han skrattar till inför frågan om han tycker att löneökningarna på 6,5 procent på tre år, i linje med industrins märke, är bra för byggbranschen.
– Nej, det tycker jag väl inte. Jag tycker det är synd att industrin kan göra upp det där.
Kurt Linderson på Skanska konstaterar att det frigörs väldigt mycket värden i byggbranschen, som inte går till löner då man följer industrins lönemärke. Han tycker att LO borde undersöka mer vad som händer med de pengar som skapas.
– Ska jag tänka kortsiktigt på mig är det klart att vi vill ha högre, säger Tony Eklund, men lyfter liksom Mattias Jansson fram att det å andra sidan satsats extra på lågavlönade.
Kurt Stafsudd som arbetar fackligt på företaget Veidekke är mycket nöjd med avtalet som helhet – och nöjd även med lönepåslaget.
– Jag var med på det glada 80-talet när löneökningarna åts upp på en månad av skenande matpriser och hyror. Nu är det reallöneökningar, vartenda öre. Och kör du på ackord så är det prestationen som räknas, säger han.