Arbetets artiklar om förbundsdirektören Richard Malmborgs höga lön och andra förmåner har väckt starka känslor ute på arbetsplatserna.

I ett brev till Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse, som inledde ett möte klockan nio på måndagsmorgonen, kräver klubbordförandena vid Ericsson, Scania, Volvo Cars, GKN, Sandvik, SSAB och ytterligare några stora företag att avtalet omförhandlas, berättar Stefan Wänstedt, ordförande för akademikerklubben vid Ericsson.

– Avtalet är oerhört frikostigt. Det måste omförhandlas så att villkoren blir i paritet med vad kanslichefer i andra fackförbund har. Jag ser ingen anledning till att vår förbundsdirektör ska ha förmånligare avtal än andra, säger Stefan Wänstedt.

I brevet, som skickades till styrelsen innan den samlades klockan nio på måndagsmorgonen, markerar klubbordförandena att de och deras medlemmar inte kan acceptera det guldkantade avtalet och att de förväntar sig att styrelsen agerar.

Lisa Lorentzon, ordförande för akademikerföreningen på Scania med 2 300 medlemmar, säger:

– Det är direkt olämpligt att ha ett sådant avtal. Alla klubbar kämpar för att på bästa sätt företräda våra medlemmar, med en begränsad budget. Att då det här uppdagas väcker mycket känslor.

– Nu gäller det att titta på vad som möjliggjort ett sånt här avtal, fortsätter Lisa Lorentzon. Inte att leta syndabockar, utan förstå hur det kunde hända och se till att det inte händer igen. Vi behöver visa att vi är ett modernt och trovärdigt förbund som skapar värde för medlemmarna. Jag hoppas nu att förbundsstyrelsen agerar med all tänkbar tydlighet.

Vad ser du själv för förklaring till att det förmånliga avtalet kunde komma till?
– Jag förstår inte hur det kunnat bli så här, svarar Lisa Lorentzon. Det är inte nytt för någon att vi jobbar med knappa medel och har medlemmarna i fokus, det är grunden för hela vår organisation.

Läs mer om det guldkantade avtalet

Förbundsdirektörens fallskärm är ”unik”

• ARBETET AVSLÖJAR: Guldkantat avtal chockar ingenjörer

• ”Inga stor fråga” – Sveriges Ingenjörers ordförande