Vi som skriver detta arbetar inom Hotell- och restaurangbranschen och är medlemmar i facket. Vi brukar inte alltid ta plats här på debattsidorna, men nu har vi något viktigt att säga:

Förenade i vår yrkesstolthet arbetar vi dagligen för att ge god service till dig som är gäst, se till att din hotellvistelse blir till belåtenhet och att ditt restaurangbesök ska bli en minnesvärd upplevelse. Vi tvingas nu att varsla om strejk då arbetsgivarorganisationen Visita meddelat att de vill att vi ska ha sämre löneutveckling än andra. Visita anser att vi inte har rätt till den låglönesatsning som industrin och handeln redan har kommit överens om.

Det känns otidsenligt att Visita beter sig på detta sätt mot en yrkeskår som sliter hårt, har hög professionalitet men inte alltid de högsta lönerna. Det vi kräver är absolut inget orimligt. Kravet är så enkelt som att våra löner ska följa utvecklingen på den övriga arbetsmarknaden.

Varför Visita försöker spela fulspel och ge sig på de som inte har höga löner är svårt att förstå. Inom industrin och handeln gick det bra för arbetsgivarna att ta ansvar, varför kan inte besöksnäringen göra det? Visitas agerande kan bara beskrivas som oansvarigt och oseriöst.

Men vi viker inte en tum. Varslet är lagt, vi är redo och vi vet att vi har ett starkt stöd från hela fackföreningsrörelsen.

Budskapet till Maud Olofsson och Eva Östling på den fina adressen i Stockholm är tydligt: teckna avtal i enlighet med övriga arbetsmarknaden eller möt strejken!

Jesper Hansson, Umeå
Giorgios Gkoratsas, Stockholm
Andreas Dits, Stockholm
Tserenkhuu Byambadorj, Stockholm
Gustav Thusberg, Malmö
Christian Forsman, Göteborg