Att locka publik till litteraturevenemang också från arbetarklassen är en utmaning för hela bokbranschen och för svensk kultur över lag. Det säger kulturskribenten och poddaren Tara Moshizi.

Under fredagskvällen leder hon Litteraturens långa natt på ABF i Stockholm. Där samtalar hon med sju aktuella författare, bland andra Elsie Johansson, Ebba Witt-Brattström och Alex Schulman, som ”alla spelar en roll i samtiden på sitt sätt”, innan de själva läser ett längre stycke ur sin produktion.

– Alla måste kämpa för att bli mer inkluderande, i alla led. Det handlar om vilken ton man har, vilka gäster man har och vilka referenser man gör, säger Tara Moshizi, som ständigt försöker ha i åtanke att alla inte är uppvuxna med välfyllda bokhyllor, välanvända lånekort eller föräldrar som är utbildade på universitet.

Själv är hon ”en sucker för bra berättelser, knarkar bra litteratur” och ser det som en ”superära” att ta över stafettpinnen till Litteraturens långa natt, som blivit en institution, och i tio år letts av förläggaren Svante Weyler. Att publiken brukar vara åldersmässigt homogen (framför allt äldre kvinnor) är inget som hon tycker spelar så stor roll, även om årets namn kan locka också en annan publik:

– Vi är alla där för att vi älskar bra berättelser. Vi bokmalar sitter oftast ensamma på våra kammare, här får vi dela en litterär upplevelse. Jag vill skapa en känsla av läsarglädje, något vi upplever tillsammans och hoppas att det leder till diskussioner. Det kan man dela mellan generationerna, säger Tara Moshizi, själv 33 år.

Hon hoppas att publiken hittar till nya titlar, genrer och författare. Som till serieskaparen Klara Wiksten, som ”är ett spännande namn, och har en egen stil”. Eller till ”pangpoeten” Daniel Boyacioglu:

– Det finns inte en enda överflödig bokstav i hans dikter. Han är lättförståelig och får poesin att kännas levande, opretentiös och aktuell.

Sandra Beijer är för många unga främst känd som populär bloggare, men också som författare till två böcker, ”en fena på att beskriva ungdomskärlek.

– Och så har vi Alex Schulman som för de flesta är känd som en bitsk och syrlig poddare och skribent, men med sin bok Glöm mig presenterade något helt annat, hur det är att växa upp med en missbrukande förälder.

Tradition

Litteraturens långa natt

ABF Sveavägen, Stockholm, i kväll 24/2

Medverkande: Alex Schulman, Ebba Witt-Brattström, Elsie Johansson, Daniel Boyacioglu, Klara Wiksten, Lena Einhorn, Sandra Beijer.