Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Brinkman Trans-Holland har dömts i holländsk domstol för att ha utnyttjat förare från Östeuropa, främst Moldavien och Polen.

Företaget har betalat förare nedåt 2000 kronor i månaden och brutit mot kör- och vilotidsreglerna genom att tvinga chaufförerna att leva veckor eller till och med månader i sträck i sina lastbilar.

Brinkman Trans-Holland, med kontor i Helsingborg och nederländska Emmen, har främst levererat växter till Ikea-varuhus i Skandinavien.

– Vi svenskar är ofta väldigt stolta över IKEA. Och vi förväntar oss att ett stort svenskt multinationellt företag ska dela svenska värderingar om allas lika rätt och värde. Då kan man inte samtidigt stödja sig på lönedumping och cyniskt utnyttjande av människor, säger Lars Lindgren, förbundsordförande på Transportarbetareförbundet, i ett uttalande.

STOCKHOLM 2015-08-28 Lars Lindgren, ordfˆrande Svenska Transportarbetarefˆrbundet Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod 30142 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro**

Lars Lindgren. Foto: Tomas Oneborg/TT

Idag, 23 februari, hålls fackliga protester utanför Ikea-varuhus i Sverige, men protester är även planerade till varuhus runt om i Europa.

– Vi planerar nu hur vi ska gå vidare med detta. Självklart ska företag som vi anlitar följa lagen. För oss är goda arbetsförhållanden enormt viktigt och vi håller en nära dialog med Transportarbetareförbundet, säger Malin Sennervall, presskontakt på Ikea i Sverige.

Arbetet har försökt komma i kontakt med platschefen Nicklas Lindell på Brinkman Trans-Hollands kontor i Helsingborg. Men han är på semester och är inte nåbar, enligt personal.

Det är inte första gången som Ikea anklagas för att, via sina underleverantörer, dumpa transportlöner. 2014 gick transportfacken i Nederländerna och Belgien ut i en gemensam protest då transportföretaget Gilbert de Clercq dumpade löner för förare som körde ut möbler till Ikea.

Och i december i fjol visade den internationella fackliga organisationen ITF att Ikeas underleverantörer systematiskt utnyttjat arbetskraft från låglöneländer för att frakta varor i Sverige och Västeuropa.