Inkomstskillnaden mellan den svenska makteliten och svenska löntagare är den största i modern tid, skriver LO i sin årliga rapport.

Femtio direktörer på svenska storföretag har i dag en genomsnittlig inkomst som motsvarar drygt 54 industriarbetarlöner. Det menar LO i sin undersökning som utgår från närmare 200 maktpositioner inom näringsliv, politik och ekonomi.

Sammantaget tjänar den här gruppen före skatt som 18,7 industriarbetare och det är det största gapet som uppmätts under de 65 år som undersökningen har genomförts, skriver LO i sitt pressmeddelande.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tar det som intäkt för att klyftorna i samhället har vuxit.

Det blir en djupare avgrund mellan samhällets elit och vanliga löntagare. I ett samhälle med stora skillnader vänder sig många till populister och främlingsfientliga krafter. Det är en mycket oroande utveckling, kommenterar LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Han menar att näringslivets chefer borde sänka sina egna ersättningar.

– Flera näringslivstoppar har under den senaste tiden uttryckt en oro för de ökade klyftorna i samhället. Om de verkligen menar allvar med det måste de börja med att se om sitt eget hus.

Elitgrupper

Ekonomiska eliten består av representanter för näringslivet.

Demokratiska eliten består av folk- och förtroendevalda.

Byråkratiska eliten består av högt uppsatta tjänstemän med mycket makt i samhället.