Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Preliminära siffror visar att förre bostadsministern Benoît Hamon vann andra omgången i primärvalet klart med 58 procent mot 42 procent för tidigare premiärministern och mer mitteninriktade Manuel Valls.

Hamon, som räknas till partiets vänsterflygel, fick också flest röster i första omgången förra helgen.

Efter segern sade Hamon att tänker föreslå att hans parti ingår en allians med Jean-Luc Mélenchon från vänsterpartiet PG och De grönas kandidat Yannick Jadot.

– Jag tänker föreslå för dem att vi bygger en gemensam och varaktig regeringsmajoritet, sade Hamon, enligt Reuters.

LÄS OCKSÅ Valls och Hamon möts igen i rött primärval

Innan dess hade Valls erkänt sig besegrad och deklarerat att Hamon är partiets kandidat.

Segern är en revansch för 49-årige Hamon, som fick sparken från François Hollandes regering. Men glädjen kan bli kortvarig. Enligt opinionsmätningarna riskerar han att bli utslagen i första omgången i presidentvalet den 23 april — kanske en effekt av hur impopulär deras partikamrat Hollande är.

Leder i mätningarna gör i stället Nationella frontens Marine Le Pen, förre finansministern Emmanuel Macron (som ställer upp som oberoende kandidat) och Republikanernas François Fillon.

Den sistnämndes chanser har dock utmanats de senaste dagarna, efter medieuppgifter om att Fillons hustru, Penelope Fillon, lyft lön som sin makes assistent i parlamentet utan att ha utfört något egentligt arbete.

På söndagen kom nya, besvärande avslöjanden. Grävsajten Mediapart och tidningen Journal du Dimanche uppger att Fillon stoppat upp till 25 000 euro i egen ficka under sin tid i senaten, pengar som var avsedda för lön till assistenter. Fillon bemötte anklagelserna inför tusentals anhängare vid ett möte i Paris på söndagen.

– Jag är inte rädd för något, jag är tjockhudad, fortsatte han. Men om ni vill angripa mig, gör det framifrån. Lämna min hustru utanför den politiska debatten.

Benoît Hamon

Benoît Hamon (född 1967) ledde partiets fristående ungdomsförbund på 1990-talet, satt i EU-parlamentet 2004-2009 och var partiets talesman 2008-2012. Efter valsegrarna 2012 blev han först ansvarig för den ”sociala ekonomin” under finansministern, varpå han våren 2014 tillträdde som utbildningsminister. Redan efter ett halvår tvingades dock Hamon ut, liksom ekonomiminister Arnaud Montebourg och kulturminister Aurélie Filippetti, som alla ansågs ligga alltför långt till vänster om den övriga regeringen.

TT