Benoît Hamon fick omkring 35 procent av rösterna medan förhandsfavoriten Valls var tvåa på omkring 31 procent. Därmed får dessa båda mötas i den avgörande andra omgången den 29 januari.

Den tidigare industriministern Arnaud Montebourg var en av de kandidater som åkte ut, rapporterar AFP. Opinionsmätningar i veckan har visat att Valls riskerar att förlora mot Hamon i slutavgörandet nästa söndag.

Hamon vädjar till partiets vänsterfalang, vill inte acceptera EU-kraven på max tre procent i budgetunderskott och talar om att skapa en ”sjätte republik” där en tredjedel av ledamöterna i parlamentets överhus ska lottas fram bland allmänheten.

En beräkning säger att 1,7—1,9 miljoner människor röstade i socialisternas primärval. Motsvarande siffror i första omgången av Republikanernas primärval var cirka 4 miljoner röstande.

Framtiden ser inte ljus ut för någon av kandidaterna. Opinionsmätningarna pekar på att varken Valls eller Hamon skulle placera sig ens bland de fyra bästa när det riktiga presidentvalet väl inleds i slutet av april.

Valls är den som ligger bäst till, men stöds ändå inte av fler än 10 procent i den senaste mätningen. Det har i sin tur väckt diskussioner om det ur vänstersammanhang inte vore bättre om Socialistpartiets väljare och politiker i stället satsar på att stödja förre ekonomiministern Emmanuel Macron, som ställt sig utanför högerns och vänsterns stora primärval.

– Det finns en klar möjlighet att fördämningarna snart spricker och att socialisterna börja flöda över till Macron, säger Jérôme Sainte-Marie på opinionsinstitutet Polling Vox till Reuters.

39-årige Macron ses allt mer som den nya unga kraften i fransk politisk och hans valmöten lockar allt fler — ända till den grad att han nu nosar opinionsledande Marine Le Pen (Nationella fronten) och François Fillon (Republikanerna) i svansen och på allvar börjar ses som en tänkbar finalkandidat i det avgörande presidentvalet.

Macrons chanser anses dessutom öka ytterligare om han slipper konkurrensen från Manuel Valls under valkampanjen. Om Socialistpartiet väljer en mindre känd kandidat och mittenvänsterväljarna går till Macron i stället kan slutresultatet mycket väl bli en avgörande duell mellan Macron och Le Pen.

Nationella frontens ledare riskerar i så fall att tappa några av sina främsta fördelar. Macron är yngre, har större personlig popularitet och kan som oberoende hävda lika mycket som Le Pen att han står utanför ”etablissemanget”. Ändå säger hon sig se fram mot en sådan valfinal.

– Det vore en gåva att få möta Macron i andra omgången. Man kan inte drömma om en tydligare, mer total idékollision. Ett möte mellan en så ogenerad globalist som honom och en patriot som mig vore idealiskt, säger Le Pen till nyhetsbyrån AFP.

Primärvalet i Frankrike

• Det franska Socialistpartiets primärval inför presidentvalet var, precis som för Republikanernas på högersidan i höstas, öppet även för andra vänsterkandidater.

• Av de sju som deltog kom fyra från Socialistpartiet (PS): förre premiärministern Manuel Valls, tidigare industriministern Arnaud Montebourg, förre utbildningsministern Benoît Hamon samt EU-parlamentarikern Vincent Peillon. Därutöver kandiderade förre EU-parlamentarikern Jean-Luc Bennahmias, förra bostadsministern Sylvia Pinel samt parlamentsledamoten François de Rugy.

• Valls, Montebourg och Hamon stod i särklass opinionsmässigt, med 22—30 procent var av stödet.

• Hamon vann före Valls. Dessa två möts i den andra omgången den 29 januari som blir av eftersom ingen fick mer än 50 procent i första omgången.