LÄS OCKSÅ Replik: ”Dags för Svensk Handel att kliva ur sin alternativa värld” – Susanna Gideonsson

Under torsdagen utväxlade Handels och Svensk Handel avtalskrav med varandra.

Svensk Handel hade redan på arbetet.se skrivit om sina viktigaste punkter i en debattartikel. Handels ordförande Susanna Gideonsson tog replik på den innan förbundet presenterade sina egna krav senare.

LÄS OCKSÅ Debatt: ”Frys ingångslönerna” – här är Svensk Handels avtalskrav – Karin Johansson

Bland Handels viktigaste krav finns punkten om tryggare jobb.

– Vi kan inte ha ett system som ger en maximal flexibilitet för arbetsgivaren och en maximal otrygghet för våra medlemmar som jobbar. Trygga arbetsvillkor ger också en trygg och lönsam handel. Det tror vi att vår motpart förstår, skriver Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

LÄS MER Handelsnytt bevakar avtalskraven på handelsnytt.se

Butiksanställda – Detaljhandelsavtalet

• Komma till rätta med ”hyvling”. Turordningsregler ska gälla oavsett om du blir uppsagd, omplaceras till tjänst med lägre sysselsättningsgrad eller vid omreglering av sysselsättningsgrad. Det ska även vara möjligt att tacka nej till ett erbjudande utan att förlora sin plats i turordningen och heltid ska vara norm.
• Löneökningar med 750 kronor i månaden och heltidsanställd och lägstalönerna ska höjs med 750 kronor i månaden och heltidsanställd. Ett första steg i en förbättrad pensionslösning och fler semesterdagar.
• Ökat inflytande över arbetstiden för de anställda.

Lageranställda – Partihandelsavtalet

• En anställning ska vara på heltid och tillsvidare. Det ska vara möjligt för lokala parter att komma överens om annat.
• Lokala parter kan träffa överenskommelser om att anlita bemanningsföretag eller entreprenad. Skärpa avtalets regler om anlitande av bemanningsföretag och entreprenad. Anlitande av bemanningsföretag ska motiveras och de lokala parterna kan träffa överenskommelser om att anlita bemanningsföretag eller entreprenad. Arbetstidsförkortning.
• Löneökningar med 750 kronor i månaden och heltidsanställd och lägstalönerna höjs med 750 kronor i månaden och heltidsanställd. Fler semesterdagar och arbetstidsförkortning.