Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Först kom det några droppar men sedan lyste solen.

I Donald Trumps värld höll regnet sig undan när han gav sitt första tal som president. Samtidigt rapporterade svenska korrespondenter på plats om regn. Att leva i förnekelse är Trumps nya verklighet, men föraktet mot medierna är knappast något nytt.

Glåporden visste inga gränser.

Amerikanska storpolitikerna Sarah Palin, Rick Perry och Rick Santorum gjorde mos av yrkesrollen journalist. På scenen framför mig bjöd republikanerna in till krig mot de amerikanska medierna.

Råa skratt ekade i den stora hallen på NRA-konventet i Houston. Hit hade 70 000 vapenentusiaster tagit sig under veckoslutet i maj 2013. Och här stod jag. För varje mening hat krympte jag ytterligare någon centimeter.

– För att vinna kriget mot ”de små krypen” (läs journalisterna) ska vi höras ännu mer, sa Rick Santorum, tidigare presidentkandidat, och drog en parallell till vad som kan hända i USA om landet går samma framtid till mötes som Västeuropa.

– Ingen tror på Gud. Ingen går i kyrkorna. De ägs av staten. Västeuropa är en döende kultur!

Här någonstans försökte jag vara en objektiv journalist samtidigt som jag under tre timmar pepprades med budskap som föraktade allt som rörde politikerna i Washington och journalister.

– Kampen har bara börjat! skrek talare efter talare.

Nästan fyra år har passerat sedan jag stod där i mässhallen. Nu har kampen flyttat in i Vita huset.

För Donald Trump är medierna ett ”avskum” och CNN en ”oseriös” nyhetskanal. Hela presidentvalskampanjen har präglats av hans avsky mot journalister. Och inget tyder på att det avtagit.

Första dygnet anklagade han och pressekreteraren Sean Spicer medierna för att ljuga om hur många som närvarade när han svor presidenteden i Washington på fredagen. Enligt Spicer har det aldrig varit så knökfullt vid en presidentinstallation.

– Vi kommer att hålla pressen ansvarig för detta, röt Spicer, istället för att kontrollera fakta och be om ursäkt.

Än värre blev det när en av Trumps närmaste rådgivare Kellyanne Conway konstaterade att Sean Spicer presenterade ”alternativ fakta”.

I sitt installationstal lovade Trump att slåss för amerikanerna med varje andetag han tar. ”Amerika kommer att börja vinna igen, vinna som aldrig förr.”

Frågan är bara vems sanning som står som segrare om fyra år?

Den ultranationella sajten Breitbart News, vars tidigare chefredaktör Stephen Bannon nu blivit Trumps chefsstrateg, kan fortsätta jobbet att dra fram ”alternativ fakta”. Bara övriga medier gräver som aldrig förr. Och vägrar låta sig skrämmas.

Sanningen kan ibland svida, Mr Trump.