Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Det är inte bara släktmiddagar som ställs in eller förstörs av giftiga diskussioner om Donald Trump och Hillary Clinton. Även lovande träffar mellan presumtiva turturduvor har saboterats när det visat sig att de stödde olika kandidater i presidentvalet i november. Detta vill grundaren av sajten Trumpsingles råda bot på.

– Jag hade hört så många historier om människor som dejtade och allt gick bra tills dess att de började prata politik. Då dödades alla möjligheter till framtida förhållande, säger sajtens skapare David Goss till nyhetsbyrån AFP.

LÄS OCKSÅ ”Påtaglig rädsla” hos klimatforskare i USA

Föga förvånande lovar webbplatsen att ”göra dejting stort igen”, ett eko av republikanen Trumps kampanjslogan, ”Gör Amerika stort igen”. Över 12 000 personer uppges ha registrerat sig och gått igenom den ideologiska screening som sägs påvisa att de verkligen gillar Trump.

De allra flesta är vita, enligt en rundsurfning på sajten.

LÄS OCKSÅ Extremhögern: ”Trump ett verktyg för oss”

Liknande sidor är på gång för singlar som stödde demokraten Bernie Sanders i de demokratiska primärvalen (Facebook-varianten har tusentals följare). Och det finns en registrerad sajt för ”Hillary-singlar”, men den är under uppbyggnad. Carolin Dahlman, politisk redaktör på liberala Kristianstadsbladet, författare och tidigare kärlekscoach, säger att fenomenet är både bra och dåligt.

– Politiska värderingar kan ju vara en avgörande faktor för om man vill vara tillsammans och passar ihop med någon. I det oerhörda utbud som finns på nätet är det egentligen inte konstigt att vi sållar på andra sätt än genom jobb, längd och fritidsintressen.

LÄS OCKSÅ Fackens kamp mot Trump

Människor har i alla tider sökt sig till likasinnade, äktenskapstycke gäller även insidan, understryker Dahlman. Före internets och de så kallade filterbubblornas tid hittade par varandra i ungdomsförbund, idrottsklubbar eller kyrkan. Men att enbart umgås med sådana som tycker som en själv kan vara farligt.

– Vi blir inte ifrågasatta och vi får inte hela bilden av världen. Och det finns en risk att man blir mer aggressiv gentemot sådana som tycker annorlunda, påpekar hon.

– Och i en alltmer polariserad värld är det klart att den här typen av sajter sticker i ögonen.

LÄS OCKSÅ ”Trumps väljare är de människor han föraktar” – Vesna Prekopic

Själv fick hon i fjol stor uppmärksamhet i sociala medier för en ledare med rubriken ”jag kysser inte Sverigedemokrater”. I texten förklarar hon varför hon, på en dejtingsajt, skrivit på sin profil att hon inte vill gå på träff med SD-anhängare, eftersom värderingar är viktigt för henne.

– Många av kommentarerna var elaka, de kom från män som kände sig ratade och hade behov av att ge igen. För mig blev det en bekräftelse på det jag skrivit, säger hon.

Presidentvalet i USA

• Presidentvalet i USA hölls den 8 november. Republikanen Donald Trump vann överrakande de avgörande så kallade elektorerna, de ombud i varje delstat som röstar fram presidenten. Trump fick stöd av 306 och Clinton 232 av de totalt 538 elektorerna.

• Hillary Clinton fick dock betydligt fler röster (men i ”fel” delstater för att vinna valet). Totalt fick Clinton 65 844 954 röster, nästan 2,9 miljoner fler än Trumps 62 979 879 röster. Det motsvarar ett stöd på 48,2 procent för Clinton och 46,1 procent för Trump.

• Enligt en färsk undersökning som USA Today och Suffolk University låtit göra anser 53 procent av amerikanerna att Trump måste göra mer för att undvika intressekonflikter mellan sitt företagsimperium och rollen som president. 57 procent säger sig vara oroliga över underrättelseuppgifter om att Ryssland försökte påverka valutgången. 62 procent anser att kongressen och Trumpregeringen bör utreda detta.

• Donald Trump tillträder den 20 januari.

Källa: USA Today, CNN med flera

LÄS OCKSÅ Nu väljs USA:s president – formellt

LÄS OCKSÅ Trumps triumf väcker oro

LÄS OCKSÅ Globalpodden ”Vad hände med det amerikanska valet?”

LÄS OCKSÅ ”Trumpanhängare är inga idioter” – amerikanen Jordin Williams som bor i Sverige

LÄS OCKSÅ Analys: ”USA:s vänster står inför utmaningar” – Anders Eld

LÄS OCKSÅ ”Jävligt oroande på ren svenska” – LO-basen om det amerikanska valet

LÄS OCKSÅ Rostbältet stöttar Trump

LÄS OCKSÅ Svårare exportera till USA

LÄS OCKSÅ Hemlighetsmakeri ökar misstron mot skatter