Årets fackliga hjälte Claes Thim Elektrikerna och LO-distriktet Stockholm. Bredvid honom övriga finalister Caroline Maar Livs och Lo distriktet Skåne och Sandra Olsson, GS och LO-distriktet i Örebro. Foto: Linda Håkansson

Årets fackliga hjälte Claes Thim Elektrikerna och LO-distriktet Stockholm. Bredvid honom övriga finalister Caroline Maar Livs och Lo distriktet Skåne och Sandra Olsson, GS och LO-distriktet i Örebro. Foto: Linda Håkansson

INSÄNDARE. Tack Claes Thim, för att du står upp för det du tror på, skriver skyddsombudet Jacob Czit Rom.

Skyddsombudet Claes Thim, som avslöjade missförhållanden vid bygget av Mall of Scandinavia är precis det vi behöver, en person som inte backar för hot eller trakasserier i dagens hårda arbetsklimat.

Välförtjänt fick också Claes Thim pris som årets fackliga hjälte i samband med LO:s ungforum på Runö folkhögskola under veckan som gick.

Att stå upp för sin och andras arbetsmiljö är själva grunden i att vara skyddsombud. Att sedan få utstå trakasserier och hot är rent av förkastligt. Att efter detta ändå fortsätta är beundransvärt. Det finns många superlativ att ta till och många olika vinklar som kan leda till att fler vill bli skyddsombud, att fler vågar säga ifrån. På många sätt kan Claes komma att bli en symbol för det fackliga löftet som kan komma att stå starkt under en lång tid.

Detta var välbehövligt, inte bara för byggbranschen utan för ett land som i dag har tappat tråden på många sätt gällande varför vi gör det vi gör. Eftersom jag bevakar arbetsmiljön i hela Västmanland kan det även konstateras att det skrivs alldeles för få ”6 6a”. Det är väl positivt? Så tänker kanske en del. Jag tänker annorlunda.

Precis som få skrivna tillbud eller annat arbete som hör till det systematiska arbetsmiljöarbetet kan ett varningens finger faktiskt utläsas av detta. Vågar inte skyddsombud skriva ”6 6a” längre?

För inte tror vi väl att arbetsgivaren helt plötsligt förstått fördelarna med att beakta sin arbetsmiljö? Vi kan hoppas, men det är inte troligt.

Så tack, säger vi till dig Claes! Tack för att du står upp för det du tror på och gör fler medvetna om att de behöver agera!

Jacob Czit Rom, Skyddsombud, Köping