Efter Kommunals varselbesked för anställda inom privat vård och äldreomsorg uppmanas berörda företag att samla in namnuppgifter på medlemmar i facket. 

LÄS OCKSÅ Kommunals varsel: Avstämningar pågår

Vårdföretagarna uppmanar företag, som berörs av en eventuell konflikt nästa vecka, att dela ut blanketter till anställda där de får fylla i om de är medlemmar i Kommunal, skriver Kommunalarbetaren.

– Företagen får ett informationsmaterial från oss. I det materialet finns en blankett. Företagen behöver veta om deras anställda är medlemmar eftersom det är de som i första hand är uttagna i konflikten. Men vill man inte skriva på en sån blankett så behöver man inte göra det, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund, till tidningen.
Kommunal uppmanar nu sina medlemmar att inte skriva på ett sådant papper.

– Medlemmarna har ingen skyldighet att skriva på en sådan blankett, säger Kommunals konfliktansvarige ombudsman Annica Jansson och fortsätter:

– Arbetsgivarna gör inget fel. Men skulle det bli repressalier om man inte skriver på, då är det föreningsrättskränkning och då kommer vi naturligtvis vidta åtgärder.

LÄS OCKSÅ Kommunal varslar om strejk för undersköterskor

Under onsdagen träffar Kommunal och Vårdföretagarna medlarna för tredje gången. Medlaren Claes Stråth säger till Kommunalarbetaren att han inte vet när ett eventuellt bud kan komma.