Inga-Kari Fryklund. Foto: Fredrik Welander

Nu har medlarna möten med Kommunal och Vårdföretagarna, efter fackets strejkvarsel. Om ingen lösning hittas bryter strejk ut den trettonde december.

LÄS OCKSÅ Kommunal varslar om strejk för undersköterskor

– Det pågår avstämningar med både oss och Kommunal, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på Vårdföretagarna.

Fack och arbetsgivare har ännu inte fått något medlarbud att ta ställning till. De första samtalen med medlarna hölls under måndagen och fortsatte under tisdagen.

Kommunal varslade om strejk och nyanställningsblockad den första december. Stridsåtgärderna bryter ut den trettonde december om ingen överenskommelse nås innan dess. Konflikten gäller Kommunals krav på en särskild lönesatsning för undersköterskorna inom den privata vården och äldreomsorgen.

Kommunal har fått igenom liknande krav i avtal med andra arbetsgivarorganisationer, bland andra SKL. Facket har uppgett att de nu inte får gehör för motsvarande satsningar i sina avtal med Vårdföretagarna, medan arbetsgivarna hävdar att man är överens om en satsning och endast detaljer återstår.

– Jag tycker att vi har ett mycket bra samtalsklimat med Kommunal. Jag har goda förhoppningar att vi ska lösa det här på ett bra sätt, säger Inga-Kari Fryklund.

De medlare som Medlingsinstitutet utsett för att leda samtalen i konflikten är Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, och Christina Nygårdh, tidigare förhandlingschef hos Sveriges Ingenjörer.