Nazmi Gur, HDP; står utanför sitt välbevakade partikontor i Ankara. Nyligen dömdes han till ett och ett halvt år fängelse efter att han kritiserat det turkiska valsystemet. Foto: Erik Larsson

Europaparlamentet röstade för att frysa förhandlingarna om ett EU-medlemskap för Turkiet. Resultatet av omröstningen är dock inte bindande. Ett sådant beslut kan bara fattas av EU-ländernas stats- och regeringschefer på toppmöten.

LÄS OCKSÅ Facken rasar mot ny sexlag

– Det är bra men det borde ha gjorts för flera år sedan. Nu kan det vara försent, säger den turkiska politikern Nazmi Gur för socialdemokratiska HDP som kommenterar beskedet från en lunchrestaurang i centrala Ankara.

Han tror att sanktioner är det enda sättet att få den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan att ändra kurs och göra något åt den mörka utvecklingen av mänskliga rättigheter.

– EU borde lära sig av Vladimir Putin. Titta vad han gjorde. Då Turkiet skjutit ned det ryska jaktplanet förra året satte han press på regeringen genom att inledda en turistbojkott. Det slöts ett avtal och nu står länderna närmare varandra än tidigare, säger Nazmi Gur.

LÄS OCKSÅ 15 000 turkar avskedade

Något liknande vill han att EU ska göra för att stärka den demokratiska utvecklingen. Sedan kuppförsöket i somras har 140 000 anställda sagts upp, hundratals människorättsorganisationer stängts och journalister och politiker fängslats.

Nazmi Gur är själv drabbad. Han är en högprofilerad HDP-politiker som tidigare varit vice ordförande och partiet talesperson i internationella frågor. Förra veckan dömdes han till ett och ett halvt års fängelse för att ha ifrågasatt valsystemet.

Efter valet gick en av HDP:s politiker över till vinnande AKP och maktbalansen rubbades. Nazmi Gur ifrågasatte offentligt valsystemet, vilket domstolen betraktade som en personlig kränkning av politikern.

– Nu har jag överklagat, men de kan ta mig när som helst, säger han till en grupp svenska journalister som deltar i en journalistresa till Turkiet som anordnas av Olof Palmes internationella center.

LÄS OCKSÅ Turkiet stryper Twitter

Han berättar att flera av hans vänner fängslats den senaste tiden.

– Förr en vecka grep det en av våra borgmästare, för fyra dagar sedan en annan borgmästare. Vårt parti har 103 borgmästare i den här regionen och de tar dem en och en.

LÄS OCKSÅ Turkisk chefredaktör har gripits

Läget i Turkiet är just nu mycket spänt. Bara några timmar innan intervjun dödes två personer av en bilbomb utanför guvernörens byggnad i staden Adana, södra turkiet.

Bombdåd och allvarliga incidenter sker dagligen just nu i Turkiet.

Några timmar senare står Nazmi Gur i trappuppgången i HDP:s partikontor i Ankara. Han lägger handen på ett nymålat trappräcke och säger att de precis blivit färdiga med renoveringen. För ett halvår sedan slogs det mesta av partihögkvarteret sönder av de Grå vargarna som är ungdomsförbundet till det högerextrema partiet MHP.

LÄS OCKSÅ De Erdoganvänliga facken växer snabbt

I dag är gatan till det socialdemokratiska partihögkvarteret avspärrad av polis som noggrant observerar vilka som besöker byggnaden. Enligt myndigheterna sker är bevakningen för att skydda partiet mot bombdåd.

LÄS OCKSÅ 40 000 gripna i Turkiet

LÄS OCKSÅ Lista: här är facken som förbjudits i Turkiet

LÄS OCKSÅ Så har facken drabbats av utvecklingen i Turkiet