DSC_0561

Mats Palm. Privatfoto

När verkligheten hårdnar för landets skyddsombud får de råd och stöd av varandra i metallaren Mats Palms Facebook-grupp ”Support Your Local Skyddsombud”.

Gruppen som kom igång 2009 har sedan starten vuxit till 6 700 medlemmar och nya medlemmar registreras dagligen.

– Vi är ju 100 000 skyddsombud, så det finns potential att växa lite till, säger initiativtagaren Mats Palm, metallare i Örkelljunga.

Det började som ett upprop i samband med att ett skyddsombud i Västerbotten hotades av av domstol för att inte ha säkrat upp en arbetsplats vid dikesgrävning ordentligt.

– Det löste sig, men det visade sig då hur stort behovet av stöd och råd mellan skyddsombud kan vara, säger Mats Palm.

I samband med Skyddsombudsdagen 26 oktober presenterade LO en rapport om hot och våld riktad mot skyddsombud. I Facebook-gruppen ser Mats Palm var det är tuffast.

– Inom Byggnads. Det kanske inte har blivit så mycket sämre på senaste åren, men med dagens upphandlingar med entreprenörer och underentreprenörer är det uppenbart att det hårdnar när de kapar hörn och gör avkall på säkerheten. Vi har ju sett flera fall där skyddsombud omplacerats och hotats för att de kräver att reglerna ska följas, säger Mats Palm, som är klubbordförande och huvudskyddsombud på sin arbetsplats.

– Produktionssystemen gör det möjligt för arbetsgivaren att ha ständig koll och det gäller att kunna motivera ordentligt varför min maskin står still.

Kraven på kunskap om regelverken har ökat och det är också hans viktigaste råd till skyddsombud runt om i landet.

– Var påläst, ha på fötterna, använd lagstiftningen, var konkret, då får du också respekt.

Och om det då leder till hot i någon form, vad gör man då?

– Tig inte, sök stöd hos avdelning eller förbund, där finns ombudsmän som ska hjälpa och stötta.

Och så klart använd ”Support Your Local Skyddsombud.” Det är inte bara skyddsombud som hittat dit för att öka kunskap om skyddsfrågor.

– Bland användarna finns också åklagare, polisens speciella enhet för arbetsplatsolyckor, politiker, journalister och många andra. Men vi är i första hand till för att hjälpa varandra, säger Mats Palm.