NYMartin-K-webbledartopp

Chockvågorna är starka efter Donald Trumps seger i USA. Men medan segerrusiga Sverigedemokrater här hemma vädrar morgonluft för raskrig och verklighetsförnekande högerpopulism bör både vänstern och demokratiska borgerliga partier dra lärdom: Ökade klasskillnader är demokratins undergång, vilket nattens val i USA tydligt bevisar.

Kopplingen mellan ökad fattigdom och ökat stöd för Trump är stark. Den vita amerikanska arbetarklass som blivit tungan på vågen i valet har inte bara sackat efter i relativ fattigdom utan också i många fall minskat sin ekonomiska standard sedan många decennier tillbaka.

LÄS OCKSÅ ”Lögner styrde det amerikanska valet” – Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne

Denna grupp har därmed blivit en tacksam mottagare av Trumps rasistiska linje att slå mot svarta och framförallt latinos, amerikaner med latinamerikansk bakgrund. Dessa grupper lever i ännu större fattigdom än vit arbetarklass men har ändå sett en långsam men gradvis förbättring.

Sverigedemokraternas och Trumps gemensamma linje att invandrare tar alla resurser och låter den inhemska vita befolkningen förgås har därmed haft lättare att få fotfäste i USA. För trots Sverigedemokraternas propaganda: så är det inte i Sverige.

I Sverige har arbetare fått kraftigt ökade inkomster sedan mitten av 1990-talet med klara och stora reallöneökningar. Att som Sverigedemokraterna gör jämföra utvecklingen i USA med den svenska utvecklingen är alltså fel.

Sverigedemokraterna har därmed fått spela ännu mer på de rent rasistiska motiven än den påstådda ”orättvisan”. Den genomsnittliga Sverigedemokraten drivs därmed mer av ett rasistiskt hat än någon oro över den egna ekonomin, jämfört med Trumpanhängarna.

LÄS OCKSÅ ”Jävligt oroande” LO:s Karl-Petter Thorwaldsson om amerikanska valet

Men om de borgerliga partiernas förslag med rena lönesänkningar förverkligas befinner vi oss i ett läge där SD:s rasistiska retorik ännu mer kan kompletteras av retoriken om sinande tillgångar för arbetarna.

Här måste borgarna därför sansa sig i demokratins namn. Och Socialdemokraterna stå fast vid den klassiska devisen att alla ska med. Att ingen ska lämnas efter är den viktigaste garanten för en fungerande demokrati.

Den dagen ett demokratiskt parti sänker lönerna ger vi Sverigedemokraterna ett kraftigt argument som lätt kan förvrängas till rasism och underlätta det Sverigedemokratiska slutmålet: ett högerextremt maktövertagande. USA då?

Även om de närmaste fyra åren ser mörka ut är framtiden inte fullt så dyster som i förstone kan tyckas. Att Bernie Sanders med sin mycket klara vänsterprofil hängde med så långt och fick ett så starkt stöd i de amerikanska primärvalen hade varit fullständigt omöjligt så sent som för två eller tre presidentval sedan.

LÄS OCKSÅ Orosmoln efter Trumps seger

I framtiden kan det alltså bli en klarare polarisering av USA:s politik, med ett tydligare alternativ för ett mer rättvist samhälle. På längre sikt är det alltså långt ifrån undergången för amerikansk politik vi bevittnar. På lång sikt kan vi tvärtom se en ljusning.

Men för de svenska demokratiska partierna gäller det att se hoten.