LÄS OCKSÅ Ledare: Att gå Trumps väg är att ge SD fritt spelrum – Martin Klepke

– Om Donald Trump faktiskt genomför det han sagt… ja, det tror jag är mycket dåliga nyheter för Sverige, världen och USA.

Varför då?
– Stängs gränserna, införs strafftullar mot Kina och Mexiko och stoppas frihandeln. Det finns gedigna studier som visar vad som faktiskt händer då. Det som tidigare importerats billigt måste tillverkas dyrt i det egna landet.

Vilka drabbas av det?
– De som har minst pengar. De är dem som är mest beroende av billiga importvaror. Köpkraften för de rikaste 10 procenten försämras med cirka 20-25 procent men köpkraften för de fattigaste 10 procenten sjunker med cirka 60 procent. De fattigaste drabbas hårdast. Det glömmer man ofta bort.

LÄS OCKSÅ ”Jävligt oroande på ren svenska” – LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson om amerikanska valet

Det verkar ju som om det är de fattigaste – motsvarande LO-medlemmar – som främst röstade på Donald Trump. Varför det?
– Det är något förenklat att se det så. De som är fattigast i USA är så otroligt mycket fattigare än svenska LO-medlemmar som är motsvarande medelklass i USA. Men om ingen tar sig tid att förklara sambanden mellan handel och fattigdom på ett enkelt sätt så är det lätt att lyssna på protektionister. Det amerikanska folket är väldigt rädda.

Hur menar du?
– De är rädda för allt möjligt, visar väldigt många mätningar. De är rädda för våld, terror och allt möjligt. Då vill man ha enkla lösningar.

– Bygg en mur mot Mexiko så blir allt bra, släng ut alla invandrare så blir allt bra. Det är förföriskt och man tycker att allt var bättre förr. Men jag är läkare och vet att det absolut inte var bättre förr. Det är dock tilltalande att tänka så och man talar till folks rädslor. Röstande görs med känslor i stället för att lyssna till fakta.

LÄS OCKSÅ Orosmoln efter Trumps presidentseger

Det finns andra länder med liknande politiska strömningar?
– En erfarenhet från den amerikanska valkampanjen, men även Brexitkampanjen, har varit att lögn lönar sig. Det är bekymmersamt.

Vilka delar av den svenska industrin kan bli mest drabbade av en ökad protektionism?
– Jag tror att alla blir drabbade. Om han gör det han sagt blir det inget frihandelsavtal mellan USA och Asien eller USA och Europa. Det drabbar alla. De svenska branscher som exporterar mest till USA är bilindustrin, tillverkningsindustrin och läkemedelsindustrin.

Samtidigt har Sverige en stor vapenindustri och Donald Trump har lovat kraftigt höjda anslag till armén?
– Jo, men samtidigt är det buy-american som gäller. Att de skulle köpa många JAS-plan är inte särskilt sannolikt. Men säkerhetsläget är oroande. Våra baltiska vänner är nog nervösa just nu. Säkerhetsbalansen i Europa kommer också att påverkas. Det kan visserligen medföra en upprustning. Det vore dock en mycket liten tröst om vår försvarsindustri skulle gynnas av det här, samtidigt som det går sämre för den övriga industrin.

Vissa menar att USA-valet kan leda till att EU kommer att stärkas. Andra säger att unionen kan bli svagare och Frankrike kanske också röstar om att lämna EU. Vad tror du?
– Det är omöjligt att säga, men det som gör mig skrämd är att det verkar vara ytterligare ett val där populism, lögn och att spela på rädslor lönar sig. Det är inte till glädje för EU.

Hur vill du att den svenska regeringen ska hantera valresultatet?
– Att de fortsätter att göra det som de varit väldigt bra på hittills, det vill säga vara ivriga tillskyndare och starka påhejare för att få till ett frihandelsavtal med USA.