Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Lars Pehrson/TT

En politisk jordbävning. Rent för jävligt, på ren svenska. Så kommenterar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson USA-valet.

LÄS OCKSÅ Trump segrare i presidentvalet

– Det är en av de största politiska jordbävningen i modern tid. Trump har gått till val på en extrem högerpolitik och lovar enorma skattesänkningar för de rika.

Varför tror du han fått så starkt stöd?
– Hans populism kopplat med hans främlingsfientlighet har lockat många många många arbetarväljare. Det är samma soppa som i Europa.

Vilka konsekvenser får det amerikanska valutgången för svenska arbetare?
– Det är i princip omöjligt att säga. Nu får vi en republikansk president, en republikansk kongress och senat. Samtidigt vet vi inte hur republikanerna i kongressen och senaten kommer att ta emot Donald Trump. Om man tar bort Obama-care så blir den tio miljoner amerikaner som blir av med sin sjukförsäkring och det får politiska konsekvenser.

LÄS OCKSÅ Svårare exportera till USA

Hur kan svenska löntagare påverkas?
– Samma grupper som stödde Ronald Reagan på 1980-talet stödjer Donald Trump i dag. Budskapet har varit minska invandringen, bygg muren mot Mexiko och isolera USA mer genom att dra tillbaka ingångna frihandelsavtal. Det påverkar svensk ekonomi som är väldigt exportberoende. Varje tendens att bygga murar, även i Europa, riskerar att drabba svenska löntagare.

Hur vill du att svenska regeringen ska agera?
– Regeringen måste förbereda sig på en chock i ekonomin. Risken är tillväxten kommer att bromsas. Sen vill jag att vi fortsätter ta upp mänskliga rättigheter och motverka tendenser till främlingsfientlighet.

Du sitter i styrelsen i Europafacket och världsfacket. Hur tror du den arbetsmarknaden påverkas utanför Sveriges gränser?
– I Frankrike är många oroade över hur det här kommer att påverka valet som de håller nästa år. Många tror att Marine Le Pens valrörelse kommer att gå bra, det är jävligt oroande. Jävligt oroväckande på ren svenska.

LÄS OCKSÅ Hemlighetsmakeri ökar misstron mot skatter

Det är motsvarande LO-medlemmar i USA som stött Donald Trump. Hur tänker du kring det?
– Det är inte löftena om skattesänkningar för de rika som lockat arbetarväljare utan soppan som startade med regionomics på 1980-talet. Allt, allt, allt har sedan dess gått till de allra rikaste 2-3 procenten av befolkningen. Alla andra känner sig åsidosatta. Det är det han jobbat stenhårt med och kommit med populistiska förslag om att stoppa invandringen. Han har utnyttjat att människor känner sig nedslagna av den politik som förts och sett hur banker räddats samtidigt som de inte klarat av att betala av sina egna bostadslån.

Men USA har haft en tillväxt på mellan 2-3 procent de senaste åren?
– Amerikanska löntagare har dock inte fått en spänn i löneutveckling sen 1980-talet. Det har blivit en riktig giftig cocktail. Det är exakt samma drivkraft som ligger bakom Brexit och vi ser hur de nationalistiska krafterna växer i Europa nu. Det enda sättet att ändra det är att förändra politiken så att de mest utsatta människorna känner att de också är en del av framtiden.

LÄS OCKSÅ Rostbältet stöttar Trump