Bild: Pär Olofsson

Bild: Pär Olofsson

Årets Stig Sjödinpris går till punkpoeten Mattias Alkberg.

– Det är en stor ära. Jag har inte läst så mycket av honom, men har all respekt för honom, säger han.

Mest känd som sångare och gitarrist i indierockbandet Bear Quartet, kanske, eller under eget eller nästan eget namn (Mattias Alkberg BD, Mattias Alkbergs Begravning). Men det är som poet, kulturskribent och låtskrivare som Mattias Alkberg får årets Stig Sjödinpris.

Förr var han mer benägen att hålla isär, poesi var poesi, låtar var just låtar, beärttade han i en intervju förra hösten. Nu skiter han i det:

– Jag gör två grejer som överlappar varandra ibland, det är inte så konstigt. Allas liv överlappar väl ibland, säger han när Arbetet når honom efter beskedet.

”Mattias Alkberg är en språklig ekvilibrist som med ett mångfacetterat sätt riktar sparkar mot etablissemanget samtidigt som han inte räds det lågmälda”, lyder en del av motiveringen till årets Stig Sjödinpris, liksom:

”Han famlar efter ett annat sätt att vara människa. Han tänker sig ett nytt och bättre samhälle, precis som Stig Sjödin gjorde.” Ett socialistiskt samhälle, definierar han det själv:

– Mindre fokus på profit och mer på omhändertagande.

Dit är det långt, anser han, men samtidigt är det svårt att veta vad som är mediers bild och vad som är verkligheten:

– Jag tycker vi lever i en alarmistisk tid, det är tråkigt. Det blir svårare och svårare att diskutera, det handlar mer om att positionera sig. Det är deppigt, säger han som är på väg till Bokmässan i Göteborg för att prata, spela och signera sin nya diktsamling Ön.

– Jag tycker rent personligen om att vara där. Man ger sig in i Mammons högborg och får acceptera det. Det är som vilken musikfestival som helst, fast med författare istället för band. Man kan väl bojkotta om man vill eller inte, det lägger jag inga stora värderingar i.

Att han har Norrland som bas och pekar på kontrasterna mot Stockholm är något som lyfts fram i motiveringen.

Vad är den största skillnaden?

– Att Stockholm är så litet och Norrland är så stort. Det är superstort och borde väl behandlas lite mer så.

Nu är han också ute på en poesi- och akustisk musikturné, i ”hundra år” enligt hans egen blogg; han åker bland annat till Nordmaling, Kristianstad och Jakobstad.

Redan före beskedet om Stig Sjödinpriset hade han haft ”rejält med flyt med stipendier och så”, och tog för första gången som vuxen en ordentlig sommarsemester, berättar han på bloggen. För en konstnär som försöker vara kompromisslös har de ekonomiska förutsättningarna blivit allt sämre, har han annars fått erfara.

Som poet debuterade han 1992, med Separerade ägg, där han i dikten ”Always do the right thing” skriver om den nakne mannen i köket som kastar upp 100 år av ensamhet i diskhon.

Fakta:

Stig Sjödinpriset på 40 000 kronor delas ut på ABF den 9 oktober. Priset är instiftat av Runö Folkhögskola, Stig Sjödin Sällskapet GS, Kommunal och IF Metall.