Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Italiens premiärminister Matteo Renzi lovar att bygga upp de samhällen som förstörts i jordbävningskatastrofen. Minst 250 liv krävdes, och premiärministern utlovar även satsningar på bättre beredskap och skydd mot naturkatastrofer.

Räddningsarbetare jobbar oförtrutet med att hitta överlevande under rasmassorna i de jordbävningsdrabbade delarna i centrala Italien. Dödssiffran efter det kraftiga skalvet tidigt i går morse skevs upp kraftigt under natten och väntas öka ytterligare.

Men det fanns också ljuspunkter under nattens sökande. En tioårig flicka, som legat 17 timmar under rasmassorna, drogs fram av räddningsarbetare i Pescare del Tronto.

– Hon är vid liv, skrek en av räddningsarbetarna.

Bilder från Sky Italia visar flickans ben täckta av damm och sedan dras hon fram ur bråten. Flickan fördes till sjukhus.

Ett hotell som kollapsade i Amatrice hade omkring 70 gäster, och bara sju kroppar har hittills återfunnits, uppger borgmästaren Sergio Pirozzi i den lilla staden som är en av de värst drabbade av jordbävningen.

Många människor som överlevde, men fick sina hus förstörda eller skadade, tillbringade natten i tält och bilar. Efterskalven fortsätter i området, de kraftigaste som registrerats har haft en magnitud på 5,4 och 5,1.

Sökandet efter överlevande kommer att pågå de närmaste dygnen.

– Man fortsätter att leta efter folk i rasmassorna i minst tre dygn, därefter minskar chansen att hitta överlevande, säger Ylva Jonsson Strömberg som är chef för internationella katastrofinsatser på svenska Röda korset och har lång erfarenhet av katastrofarbete.

Jordbävningen är också en påminnelse om hur stor risken är för dödliga skalv i regionen. Men förebyggande åtgärder för att minimera skalvskador har varit begränsade, och enligt AFP kommer nu chefsåklagaren i regionen, Guiseppe Saieva, att inleda en utredning om någon kan ställas till svars för att katastrofen fick så dödliga konsekvenser.

Parallellt med sökandet efter överlevande gäller det också att ta hand om dem som skadats eller blivit hemlösa.

– Det handlar om att säkerställa att de får vård, har tak över huvudet, har tillgång till mat och vatten och även att de får medmänskligt stöd, säger Ylva Jonsson Strömberg till TT.

TT

 

Fakta: Skalvet

Skalvet hade enligt USA:s mätmyndighet USGS en magnitud på 6,2, med centrum omkring 8 mil sydöst om Perugia. Det inträffade strax efter klockan halv fyra på morgonen, lokal tid, och kändes ända till Rom.

Enligt italienska mätmyndigheter var epicentrum nära Accumoli och Amatrice, som ligger mellan de större städerna Ascoli Piceno och Rieti. Det var relativt grunt, bara 4 kilometer under markytan.

150 efterskalv rapporterades de första 12 timmarna efter skalvet, varav det högsta mätte 5,5.