Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

FILE - In this Aug. 4 2016 file photo made from video, Nissrine Samali, 20, gets into the sea wearing a burkini, a wetsuit-like garment that also covers the head, in Marseille, southern France. Burkinis vs. bikinis. Beneath the clash over how to dress, or undress, on the beaches of France simmers an issue that for decades has divided the nation, and grown more complex in this time of terrorism.(AP Photo, File)

En kvinna i burkini tar sig ett dopp i Marseille. Samtidigt som flera franska städer deklarerat att de förbjuder burkinin så rasar många på sociala medier mot förbudet. Foto: AP-TT

De omtalade burkini-förbuden i södra Frankrike tas upp i högsta instans i Paris. Reaktionerna mot förbuden är många och upprörda, och på internet sprids jämförelser med nunnor.

”Kommer ni ihåg när Storbritannien attackerades av katolska terrorister på 70- och 80-talen, och vi tvingade nunnor att ta av sina dok så att allt blev bra?”, skriver den brittiska användaren Cairns i ett populärt Twitter-inlägg, och fortsätter: ”Nä, inte jag heller. Vi gjorde ju inte det, eftersom det skulle ha varit HELT JÄVLA KNÄPPT”.

Inlägget är typiskt för den rasande debatt som utbrutit sedan fransk polis börjat slå till mot påklädda muslimska kvinnor på Rivierans stränder.

Den svenska miljöpartisten Yvonne Ruwaida är inne på samma spår, när hon under hashtaggen #burkiniban lägger ut bilder på våtdräkter bredvid den muslimska burkinin och kristen nunneklädsel. Andra visar på sociala medier upp barn i heltäckande solskyddsdräkter på stranden, och undrar om de också är förbjudna.

Den laddade frågan ställs på sin spets när en domstol i Paris nu i dagarna avgör om de lokala sydfranska förbuden är korrekta och befogade.

Frågan tas på torsdagen upp som ett överklagande av ett beslut i Nice i måndags, då en domstol fastslog att ett förbud i Villeneuve-Loubet är ”nödvändigt, lämpligt och proportionerligt”. Det är människorättsorganisationerna LDH och CCIF som överklagat, skriver Le Monde.

Förbuden mot täckande strandklädsel med religiösa förtecken har införts efter de blodiga jihadistiska terrordåden i Frankrike.

Domstolen i Paris beslut väntas inom två dygn.

TT

Fakta: Kläder och regler

Regler kring hur män och kvinnor ska eller inte ska vara klädda väcker ofta starka känslor.

De senaste åren har exempelvis Frankrikes förbud riktat mot kvinnors heltäckande slöja, infört 2011, blivit hett omdebatterat. Trots att det redan i många länder finns allmänna maskeringsförbud har även andra länder, däribland Danmark och Norge, diskuterat olika former av specifika slöjförbud.

Många simhallar, även i Sverige, har upprättat listor över vilka badkläder som är tillåtna, efter en trend då i synnerhet pojkar började bära underkläder under badbyxorna. Listorna motiveras med hygienskäl, men kan numera även innehålla nyare badklädslar som burkini.