Kommunerna sviker löftet om heltid
136 kommuner lovar heltid till sina anställda. Men trots politiska löften jobbar i snitt fyra av tio i dessa kommuner fortfarande deltid.
LÄS OCKSÅ Så många har heltidsjobb i de kommuner som lovar – se lista!
Allt fler kommuner ger sina anställda rätt att arbeta heltid. Men det är få som gör det, visar siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL som Arbetet har gått igenom.
Arbetets granskning visar att det bara är i två av 136 kommuner* som fler än 80 procent jobbar heltid. I genomsnitt arbetar 63 procent fulltid.
Sämsta resultatet har Simrishamn, där bara 45 procent jobbar heltid.
– Vi ska sätta oss ned med fack, arbetsgivare och politiker och se över vårt arbete. Det är ett gemensamt arbete för arbetsgivare och arbetstagare, att de som vill får jobba heltid, säger personalchefen Helena Strandberg.
I sommar har Simrishamn gjort en nystart vad gäller satsningen på heltid för kommunanställda. Även om beslutet om heltid är politiskt förankrat har kommunen inte nått ända fram, menar Helena Strandberg.
– Vi har haft arbetstidsmodeller som har byggt på stor valfrihet för anställda vilket har gjort att de kanske inte har kommit upp i exakt 100 procent.
LÄS OCKSÅ Heltid till alla i Uppsala kommun
Munkedals kommun hamnar också i botten i statistiken, tillsammans med Laholm och Leksand, med sina 47 procent.
– Vi jobbar mot att alla som vill ska erbjudas heltid. Men vi är inte ända framme, det är bara att erkänna, säger personalutvecklaren Bo Lycén i Munkedal.
– Det är mycket pysslande med scheman och organisatoriska frågor, tillägger han.
Men det finns ett par kommuner som går i bräschen för att det som utlovas också fungerar i praktiken. Kiruna är bäst landet. Där jobbar närmare nio av tio hundra procent.
– Nu räcker lönen till något kul och inte bara till att leva, säger Camilla Hagenlöv som tidigare var deltidsanställd.
LÄS OCKSÅ ”Förändringen tar tid att göra” – SKL om att införa heltid
När Camilla Hagenlöv fick jobb som vårdare på ett gruppboende för funktionshindrade var hennes tjänst satt till 85 procent – lika mycket som kollegornas. Efter några år fick hon gå upp till drygt 90 procent men hon jagade ständigt fler timmar.
– När det fattas knappt 10 procent kanske det inte låter mycket men det motsvarar mycket i plånboken. Dessutom handlar det om hur stor pensionen blir eller sjukpenningen om man blir sjuk, säger Camilla Hagenlöv.
Tack vare kommunens initiativ till heltid fick hon och hennes kollegor till slut jobba mer.
– Det borde vara en självklarhet att få arbeta heltid. Dessutom är det en fördel för våra brukare om de blir omhändertagna av personal de känner till i stället för av många olika timvikarier.
Camilla Hagenlöv jobbar i dag som verksamhetsledare för kommunens gruppboenden. Vårdarnas sexveckorsscheman är kvar men deras anställningsavtal omfattar heltid. Genom övergången till heltid har alla lärt sig att planera bättre och täcka upp för varandra under semester och sjukfrånvaro.
Men Kiruna kan bli ännu bättre, menar Catrin Kuoppa på kommunens bemanningsenhet.
När Kirunas kommunpolitiker för fem år sedan inledde heltidsprojektet under devisen ”heltid en rättighet och deltid en möjlighet”, blev hon projektledare.
– Vi valde en flexibel arbetstidsmodell och fick igenom ett avtal med Kommunal. Först gick avtalet ut som ett förslag som alla anställda fick ta ställning till, berättar hon.
LÄS OCKSÅ Halvhjärtat heltidslöfte vanligt hos kommunerna
I ett första skede var det oerhört viktigt att alla kommunanställda informerades om hur omställningen till heltid skulle gå till.
– Vi tog till oss alla frågor som personalen hade. När man ska införa något nytt så finns alltid en oro. Det uppstod en del missförstånd längs vägen men vår stora vinning var samarbetet med Kommunal, vilket dämpade oron.
I Kiruna bestämde man sig för att börja samplanera, vilket innebär att flera enheter gemensamt schemalägger men också frånvaroplanerar för att möjliggöra heltider. I stället för att anställa externa vikarier så kan den egna personalen få möjlighet att arbeta heltid.
– Visst har det varit en utmaning, men det har gått. Vi ser också att budgeten inte har svävat i väg. Men ännu har vi inte fått in alla grupper i samplaneringen. Det finns mer kvar att göra för kökspersonal och viss fritidspersonal, konstaterar Catrin Kuoppa.
—-
* I en tidigare version av artikeln uppgavs 135 kommuner som antal. Men även Södertälje har fattat beslut om heltid, därav en uppdatering.