”Företagshälsovård bör vara en självklarhet”
En god företagshälsovård borde vara lika självklart som kollektivavtal. Det anser socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) när hon pressas om skenande sjuktal. Men lagstiftning är inte rätt väg att gå, säger hon till Arbetet i Almedalen.
LÄS OCKSÅ Nedrustad företagshälsa oroar
Ohälsan ökar bland svenska arbetstagare. I dag är 200 000 svenskar sjukskrivna till en kostnad om 40 miljarder kronor per år. Detta komplexa ämne var uppe för debatt under ett seminarium, anordnat av hälsoföretaget Feelgood, i Visby.
Enligt en enkät som Feelgood genomfört under åren 2008-2015 med 140 000 svenskar framkommer att andelen som upplever sin hälsa som god sjunker. 2008 ansåg drygt 76 procent att den upplevda hälsan var god – i fjol ansåg 71,5 procent detsamma.
LÄS OCKSÅ Scania: ”Företagshälsovården en del i framgången”
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) var en av deltagarna på seminariet och hon påpekade efteråt att företagshälsovården måste få ökade resurser, men samtidigt måste det sättas krav på vilken typ av vård som företagshälsor ger.
– I dag finns ju ett problem i att alla som vill kan erbjuda företagshälsovård. Vi pratar om krav om multidisciplinär företagshälsovård som kan erbjuda resurser inom flera områden som inom till exempel psykisk ohälsa, säger Annika Strandhäll.
I dag har 65 procent av svenska arbetstagare tillgång till företagshälsovård. Betydligt färre än i slutet av 80-talet, då var andelen 85 procent.
När ni pratar om att företag borde ha en företagshälsovård – hur stort ska ett företag vara för att erbjuda detta?
– Det är ingen enkel fråga att svara på så här rakt upp och ned. Men någonstans borde ändå utgångspunkten vara att om man är medarbetare på den svenska arbetsmarknaden så ska man också ha tillgång till resurser. För vår del handlar det inte bara om tillgång till företagshälsovård utan också om vilken typ av företagshälsovård, framförallt inom offentlig sektor.
Finns det någon möjlighet att staten kan gå in och subventionera god företagshälsovård?
– Det kan jag inte svara på rakt upp och ned. Vi tittar på denna fråga när vi utreder utvecklingen av ohälsa. Nu har vi stora förhoppningar på de samtal som pågår mellan oss, arbetsgivarorganisationer och facken om hälsoväxling. Men om det inte landar som vi har hoppats då kommer regeringen titta vidare på vilka förslag vi kan lägga fram så att fler får tillgång till företagshälsovård.
Borde det vara lika självklart med företagshälsovård som med kollektivavtal?
– Ja, det borde det rimligtvis vara. I Finland har man till exempel obligatorisk företagshälsovård, även i Nederländerna som är ett framgångsrikt exempel. Men jag kan idag inte svara på vilken modell som är bäst.
Så lagstiftning är inte aktuellt i dag?
– Nej, nu hoppas vi att parterna kan leverera.
LÄS OCKSÅ Arbetets tema om om friskvård
Det här får du friskvårdsbidrag för