STOCKHOLM 2016-06-02 Infˆr LO-kongressen har Byggnads i Handen kˆrt en studiecirkel d‰r medlemmar diskuterar fackliga frÂgor och politik utifrÂn den kongressrapport som LO tagit fram. Foto: Marcus Ericsson / TT / Kod 11470

Kent Renen Johansson. Foto: Marcus Ericsson/TT

ARBETET DEBATT. Applådera stående eller sitta ner under statsminister Stefan Löfvens tal på LO-kongressen? Frågan ställer socialdemokraten och byggnadsarbetaren Kent Renen Johansson efter dagens statsministertal på LO-kongressen, där han själv valde att förbli sittande.

LÄS OCKSÅ Löfven bjuder in EU till socialt toppmöte

Jag deltar på LO-kongressen som åhörare. Stående välkomstapplåder till partiordföranden i sossarna och statsministern. Jag är en av få som sitter ner! Ska vänta med ovationerna tills Stefan Löfven har lämnat sitt budskap till kongressen.

Så självklart börjar Löfven med att varna för Brexit. EU är enligt partiordförande lösningen på allt. Men det är en illusion och ett naivt påstående från ”svetsaren”. Har vi inte lärt oss något av Lissabon och Lex Laval och deras slag mot fackföreningarna?

Sen påstår han att vi kan få ett socialt Europa. Ett EU som styrs av banker, företag och jäviga jurister! Sen berömmer Löfven EU:s försvar av yttre gräns mot invandring. Vi har lyckats minska antalet flyktingar till Sverige, säger Löfven.

Så till slut så kommer något jag applåderar; Stefan Löfven säger att ingen ska dö på sin arbetsplats. Den demokratiska socialismen blir nästa applåd med hänvisning till partiprogrammet. Men vilka konsekvenser får det för sossarnas politik? Jo, mer samarbete med borgarna över blockgränsen för nationens bästa, menar statsministern.

Och, nu kommer mantrat om att öka konkurrenskraften. Vart tog den internationella solidariteten vägen? Inte ett ord!

Stefan Löfven säger en sanning; Moderaterna legitimerar SD. De hör hemma i högerträsket. Vi slår igen dörren till dessa rasister, framvuxna ur nazismen.

Men vad blir konsekvensen av detta ställningstagande? S- och MP-regeringen väljer att förhandla, bygga broar för samarbete med borgarna istället för att riva den. Blockpolitiken ska försvinna, i stället för att ta konflikten med kapital, företag och borgare.

Löfven slår hårt mot de fem skatteavdragen, men som ändå av S inte tas bort trots att de gång på gång används i retoriken mot borgarna.

Tack Stefan Löfven för att du ställer krav på kollektivavtal i all upphandling. Marknadskrafterna ska inte styra behovet av välfärd och inte heller plånboken.

Jag sitter fortfarande ner när avslutningsapplåderna dånar. Är det ett tecken på att gapet mellan kongressombuden och gräsrötterna är så stort, om jag nu är en av gräsrötterna?

LO-ordförande ”Kålle” tackar Löfven med att ställa frågan; Vem träter vi mest med? Jo, vi träter med dem vi har närmast. Fackföreningsrörelsen vill vara arga, bråka, vara osams med det Socialdemokratiska Arbetarepartiet. Fackligt-politiskt arbete, när det är som bäst. Visa på vem som ska äga politiken, arbetarna mot kapitalet.

Nu står jag upp och applåderar LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Stefan Löfven kan gå hem med hälsningen från arbetarkollektivet. Jag reser mig upp för att klättra upp på närmaste barrikad.

Kent Renen Johansson
byggnadsarbetare och lokalt politiskt aktiv socialdemokrat, Haninge