Maria Carlsson. Foto: Stina Gullander/TT

Maria Carlsson. Foto: Stina Gullander/TT

Maria Carlsson, verksamhetsutvecklare ABF Stockholm. 

Varför studiecirkel om nagelkonst?
– Våra cirklar syftar alltid till kunskapsöverförande. Drömmen är att olika generationer ska mötas. Där kommer nailart fint in, jag minns när jag var liten och hemma hos farmor och fick måla naglarna. Det är ett sätt att mötas över generationer. Nagellack har olika åldrar, där äldre målar för att passa in. Medan yngre vill visa särart.

Det är en del av ert politiska utbud, varför?
– Vi har försökt bredda begreppet folkbildning, men också vad som anses vara en politisk studiecirkel. Vi undersöker hur hantverk och den egna kroppen kommer in i politiska sammanhang.

Är naglar politik?
– Ja, kollar man sociala medier inför sådant som 8 mars, 1 maj, Pride så svämmar bilder på olika budskap på naglarna över. Naglar blir ofta ett politiskt statement. Det är fantastiskt när konsthantverk möter politiska dimensioner. Vi har också haft kurser med stickning. Det handlar om att uppvärdera den typen av kvinnliga sysslor, som anses vara förspilld kvinnokraft.

Kan det inte bara få vara ett sätt att smycka sig?
– Jo. Det finns en poäng med att politisera det, men det är inte nödvändigt.

LÄS OCKSÅ

Feminister på sina fem fingrar

Nagelprotester

[caption id="attachment_127233" align="alignnone" width="280"]Foto: Privat Foto: Privat[/caption] • Rektorn Fredrik Plahn skrev i september 2014 ett inlägg på Facebook som delades enormt och som sedan blev en nyhet. Det handlade om att han målar naglarna och att han inte tänker sluta förrän folk har slutat frågat varför. Många gillade vad han gjort, medan andra skrev att det var tur att barnen inte gick i hans skola. I dag har han bytt skola och säger till Arbetet: – Nej, de har inte slutat fråga vilket betyder att jag fortfarande målar naglarna. Numer skulle jag nog fortsätta då det känns som en del av mig. Kanske mest för att jag är på en ny skola med nya nyfikna fantastiska barn. Väldigt få vuxna frågar men ibland får jag kommentarer om att de tycker initiativet är bra.” Skärmavbild 2016-05-10 kl. 10.14.43 • Emma Greens regnbågsnaglar på friidrotts-VM i Moskva 2013 var en protest mot ryska antigaylagar. Det väckte oerhörda reaktioner i Ryssland och bilder på de färgglada naglarna publicerades världen över.