Littfest i Umeå lyckas med konststycket att fokusera på intressanta diskussioner (inte kommersialism) och har på tio år vuxit till en stor och viktig arena för litteratur och samhällsdebatt.

En intressant diskussion handlade om yttrandefrihet. Fristadsförfattaren och hbtq-aktivisten Ahmed Mohamed påpekade att Sverige inte är det ultimata paradiset. Författaren och flyktingen Samira Motazedi bloggar för Glänta och kritiserar asylprocessen – trots att hon själv är beroende av Migrationsverket. Varför gör hon det, undrar många. Men hur ska vi kunna – och varför – begära av författare som söker skydd på grund av sin frispråkighet, att hålla tyst om svenska förhållanden?

Läs mer här och se samtalen på Youtube.

Missa inte: Tova Magnussons tredelade tv-film Det mest förbjudna om Kerstin Thorwall, på SVT Play.