STOCKHOLM 20150408 Att vobba, det vill s‰ga att man arbetar samtidigt som man tar ut vÂrd av sjukt barn, vab. PÂ bilden har ett sjukt barn fÂtt fˆlja med till sin fˆr‰lders arbete. Foto Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 1003

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Handels varslar om strejk och blockad vid Despec Sweden AB i Norsborg i södra Stockholm. Målet är att få företaget att teckna kollektivavtal.

Varslet lades klockan på fredagsmorgonen, och innebär total arbetsnedläggelse och blockad från klockan 09.00 den 12 april om parterna inte kommit överens dessförinnan.

– Vi har försökt att få företaget att teckna kollektivavtal i ett par år. Varslet är ett sätt att få arbetsgivaren att äntligen komma till förhandlingsbordet, säger Marika Andersson, försteombudsman på Handels Stockholmsavdelning.

Marika Andersson kan inte gå in på hur löner och andra förmåner för de 25 anställda skiljer sig från kollektivavtalets villkor, men säger:

– Målet är att de anställda ska ha den trygghet som kollektivavtalets lön, semesterersättning och försäkringar innebär. Och att att samma villkor ska gälla för alla anställda, så att inte arbetsgivarens godtycke styr. Kollektivavtal är också viktigt för att inte snedvrida konkurrensen.

Despec Sweden AB, som har danska ägare, distribuerar IT-tillbehör. Företaget finns förutom Norsborg även i Alvesta. Inte heller där har företaget kollektivavtal för sina anställda.