STOCKHOLM 20160317 Facken inom industrin hÂller presstr‰ff med anledning av det mycket komplicerade l‰get i avtalsfˆrhandlingarna. FrÂn v‰nster Anders Ferbe frÂn Metall, Per-Olof Sjˆˆ frÂn GS, Camilla Frankelius frÂn Sveriges Ingenjˆrer, Martin Linder frÂn Unionen och Hans-Olof Nilsson frÂn Livs. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Facken inom industrin. Från vänster Anders Ferbe, IF Metall, Per-Olof Sjöö, GS, Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörer, Martin Linder, Unionen och Hans-Olof Nilsson, Livs.
Foto: Christine Olsson/TT

Förhandlingarna inom industrin har gått in i ett avgörande skede. Strax före klockan 12 på torsdagen fick fack och arbetsgivare ta emot en slutlig hemställan från de opartiska ordförandena Opo. Senast 17.30 under torsdagen ska parterna lämna sina svar.

ANALYS: Om detta handlar avtalsfajten om

– Vi kommenterar inte innan dess, säger IF Metalls presstalesperson till Arbetet.

Parterna har lagt locket på och vill inte lämna några uppgifter om hemställan. Opo leder förhandlingarna sedan den 1 mars och kan sägas vara de som medlar på industrins område. Den deadline parterna har fått av medlarna är klockan 17.30 under torsdagen. Den kan komma att ändras i fall mer tid behövs för att ta ställning till förslaget.

De förbund som är inblandade är IF Metall, Livs, GS, Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Motparter är Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Teko, Ikem, Innovations- och kemiindustrierna, TMF och grafiska företagen, SLA och Livsmedelsföretagen.

Avtalen inom industrin går ut på fredag 1 april.