Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Htin Kyaw. Foto: AP Photo/Aung Shine Oo

Htin Kyaw. Foto: AP Photo/Aung Shine Oo

En nära vän till fredspristagaren Aung San Suu Kyi väntas inom kort utses till president för Burma, sedan han nominerats av Suu Kyis parti NLD.

Kandidaten, den 69-årige tidigare universitetsläraren Htin Kyaw, är i dag chef för Suu Kyis välgörenhetsstiftelse. Han har varit vän med Suu Kyi sedan de gick i skolan ihop och arbetade under en tid som hennes chaufför.

Nomineringen kommer först fyra månader efter NLD:s jordskredsseger i Burmas parlamentsval, då partiet fick cirka 80 procent av rösterna.

In i det sista har Suu Kyi arbetat för att få bort den klausul i Burmas konstitution som hindrar henne från att själv ta över presidentposten. Men hon har inte lyckats nå en överenskommelse med militären, som nu tvingas lämna över makten, rapporterar BBC.

Regeln säger att en person med utländska barn inte får utses till president och innebär att Suu Kyi, vars barn är brittiska medborgare, inte är valbar. Men hon har gjort klart att hon kommer att styra landet genom ett ombud.

Att det ombudet blir Htin Kyaw är nära nog säkert, eftersom NLD kontrollerar både under- och överhuset i parlamentet, skriver nyhetsbyrån AFP.

Myanmar opposition leader Aung San Suu Kyi smiles after submitting a by-election budget document to an official of the Yangon Divisional Union Election Commission office Wednesday, May 9, 2012, in Yangon, Myanmar. Suu Kyi received her first passport in 24 years Tuesday, ahead of a planned trip to Norway and Britain, An aide to Suu Kyi, Htin Kyaw, said the passport was received from the Home Ministry. (AP Photo)

Aung San Suu Kyi. Foto: AP

Mats Rörbecker/TT