STOCKHOLM 2015-09-29 Skanska bygger l‰genheter vid Hammarby kaj Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod: 30152 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro** *

Foto: Lars Pehrson/TT

Två polska byggnadsarbetare fick sparken när de gick med i facket. I dag får de rätt till skadestånd på 200 000 kronor efter dom i Arbetsdomstolen. Och närmare 630 000 för uteblivna löner.

De båda byggnadsarbetarna kommer från Polen, och anställdes 2013 respektive 2014 av ett polskt företag som skulle göra ett byggprojekt i Lund.

Deras lön låg då på 85 kronor i timmen, enligt stämningsansökan. Den första april 2014 går de båda med i Byggnads. Enligt Byggavtalet, som enligt facket borde tillämpats på bygget, gick de därmed miste om 165 kronor i timmen utifrån den prestationslön som då och där gällde.

När de påtalade det, varnades dem av företaget för att kontakta facket. Arbetsgivaren får nu nys om att de båda byggnadsarbetarna gått med i Byggnads. I slutet av maj blir de uppringda av arbetsgivaren som säger att de inte får arbeta mer övertid, eftersom det blir för dyrt när de gått med i facket.

Senare samma dag får de beskedet att det inte finns något jobb för dem överhuvudtaget.

Dagen efter får de höra att de inte skött sina jobb. De ska lämna tillbaka arbetskläder, verktyg och omedelbart lämna den bostad som arbetsgivaren ordnat åt dem. Enligt stämningsansökan skickar företaget ett sms där de hotar med polis om de inte gör detta.

Byggnads hjälper de båda med tillfälligt boende och hemresa. Och driver ärendet vidare genom att stämma företaget. Under onsdagen kom en så kallad tredskodom i ärendet från Arbetsdomstolen. Det innebär att en part, i det här fallet företaget, inte dykt upp i förhandlingarna.

AD anser att avskedandena är ogiltiga och dömer företaget att betala 200 000 kronor i skadestånd till byggnadsarbetarna. Plus närmare 630 000 kronor samt ränta till dess att betalningen sker, för uteblivna löner. Samt 205 000 kronor i skadestånd till Byggnads, bland annat för föreningsrättskränkning.

Företaget har en månad på sig att höra av sig till domstolen, för att ta upp fallet på nytt. Om inte träder domen i kraft.