Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Polisens tårgas drev på måndagen iväg hundratals migranter medan två schaktmaskiner jämnade den södra delen av lägret ”Djungeln” till marken. Flyktinglägret som ligger i den franska hamnstaden Calais har under en längre tid varit hem åt tusentals migranter.

Människorättsaktivister försökte stoppa rivningen och en person har gripits, men i övrigt har allt gått enligt plan, uppger de lokala myndigheterna.

Myndigheterna har lovat att ingen av de nära 3 700 migranterna i lägret ska föras bort med våld – hur nu det definieras. De vräkta migranterna har lovats boende i intilliggande uppvärmda baracker, men många uppges vara skeptiska till erbjudandet, då det inte finns några gemensamma utrymmen och deras rörelsefrihet kraftigt begränsas.

Merparten av de boende i lägret är personer som av olika skäl vill ta sig till Storbritannien. De undviker helst kontakt med franska myndigheter, eftersom risken är stor att de då tvingas söka asyl i Frankrike.

ARBETET GLOBAL-TT

LÄS MER: Flyktingströmmen positiv för ekonomisk tillväxt

LÄS MER: Tårgas mot flyktingar när Europas stänger dörren