Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Australiska kyrkoledare erbjuder fristad åt de asylsökande som står inför deportering till flyktingläger på den avlägsna ön Nauru.

De drygt 260 människorna som förts till Australien från Nauru, mestadels av medicinska skäl, riskerar att skickas tillbaka efter att Australiens högsta domstol gett grönt ljus för landets deporteringar till stillahavsnationen.

Beslutet väckte kritik från FN och har utlöst protester runt om i Australien.

Omkring 80 av de asylsökande är barn, varav många födda i Australien. I gruppen finns tolv kvinnor och minst ett barn som har uppgett att de utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier i lägret, där förhållandena beskrivits som mycket svåra.

Dekanen för den anglikanska kyrkan i Brisbane, Peter Catt, säger att man nu återupplivar den forntida traditionen med att erbjuda fristad genom att bland annat öppna St Johns Cathedral i Brisbane för de asylsökande.

– Det här är ett moraliskt ställningstagande och det skulle inte se bra ut, tror jag, om någon kom in i kyrkan och drog iväg människor, säger han.

Migrationsminister Peter Dutton säger att kyrkorna har rätt till sin ståndpunkt men att de inte står över australisk lag.

Sedan 2012 stoppar Australien båtar med flyktingar som försöker ta sig till landet. De som inte vänder om förs till läger i Nauru eller Papua Nya Guinea.

TT